ZDA razmišljajo o zmanjšanju flote bombnikov B-1

by Urednik

18 LET NEPREKINJENIH BOJNIH OPERACIJ PUSTILO POSLEDICE

Ameriške letalske sile (USAF) razmišljajo o zmanjšanju velikosti flote bombnikov B-1B lancer, prihranjen denar pa namenile nadgradnji preostale bombniške flote.

 V zadnjih 18 letih je bil bombnik B-1B lancer pogosto udeležen v operacijah po svetu in so ga v tem obdobju imenovali kar bombniški “delovni konj”. Prav več let trajajoče operacije na Bližnjem vzhodu in v Afganistanu so pustile sledi uporabe na celotni flote letal B-1.

 Nekateri poveljniki Ameriških letalskih sil so pojasnili, da je “nepravilna raba” teh bombnikov (začasno) prizemljila kar dobršen del flote B-1B lancer. V zadnjih dveh desetletjih so bombnike B-1B lancer namreč “obremenili” z nalogami, za katere niso narejeni – počasno letenje na srednjih višinah z razprtimi krili (letalo ima gibljiva krila), zasnovani so bili namreč za hitre vdore na nizki višini in s sklenjenimi (ob trup) krili.

 Posledice skoraj 18 let neprekinjenih bojnih operacij so na bombnikih B-1 se kažejo predvsem v dragem vzdrževanju. Zato vpoveljstvu USAF že razmišljajo, da naj bi nekatere najbolj dotrajane – od skupaj okoli 60 bombnikov B-1B lancer – umaknili iz uporabe (upokojili). Prihranjena sredstva bi namenili za nove motorje za nekatere bombnike B-52 (skupaj jih majo še okoli 75), s tem bi prihranili tudi denar za leteče tankerje in lahko več sredstev namenili za razvoj novega bombnika B-21.

Pripravil: A. Knific, foto: USAF

Povezani članki