40 let trenažne eskadrilje, P.I. julij 2012

3,94 

e-Obramba

Opis

40 let TE – TRENAŽNA/TERITORIALNA ESKADRILJA LJUBLJANA

Posebna izdaja revije Obramba, julij 2012

Obravnavanje zgodovinskih dogajanj je težko in pogosto nehvaležno opravilo. O obdobju, ko je nastajalo in se razvijalo slovensko letalstvo, še vedno obstajajo sive lise, ki pa jih skušamo odpraviti.
V tem pregledu delovanja Trenažne eskadrilje, ki je pozneje postala Teritorialna eskadrilja, je avtor zajel zasnovo in namen enote, predvsem pa mu je uspel podroben opis letal, ki jih je uporabljala skupina. Zbral je tudi vodje enote po posameznih obdobjih, učitelje letenja, tehnično skupino za logistiko in seveda vse pilote, ki so delovali v eskadrilji. Vsi smo sodelovali v prostem času in zaradi tega nismo imeli nikakršnih ugodnosti. Svojo predanost letalstvu smo dokazovali z varnim letenjem ter odličnimi rezultati in ocenami eskadrilje.
Upoštevati je treba, da se je vse opisano dogajalo v določenem času in skladno s takratnimi odločitvami. Kot vedno nastajajo ob takšnem zapisu drugačna, dodatna mnenja, razlage in videnja posameznikov, zlasti akterjev in tistih, ki so bili blizu tem dogodkom. Če bodo vsebino nadgradili še oni, bomo zagotovo dobili celovitejšo podobo tistega obdobja.

Janez Oblak, pilot

Vsebina

4 Predgovor
5 SLO TO in razvoj ZTO v Sloveniji
8 Trenažna eskadrilja Ljubljana
10 467. elaba – eskadrilja lahkega bojnega letalstva
14 Piloti
18 Sodelovanje med To in ZLOS
20 Tehnično vzdrževanje leta
22 Baze in poveljniki
24 LETALA – Ikaris kurir
30 Ikarus aero-2
36 Ikarus aero-3
40 Utva 66
44 Soko 522
49 Soko J-20 kragulj
53 Utva 75

Dodatne informacije

Teža 0.1 kg

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Bodi prvi ocenjevalec “40 let trenažne eskadrilje, P.I. julij 2012”