Avstralija: nakup japonskih podmornic da ali ne?

by Urednik

Japonska sprememba pogonske tehnologije na podmornicah razreda soryu bo morda vplivala na odločitev Avstralcev za nakup

Japonci so se odločili, da bodo za (podvodni)  pogon jurišnih podmornic novega razreda soryu uporabili litij ionske akumulatorje namesto prvotno načrtovanega od površinskega zraka neodvisnega pogonskega sistema (AIP-air-independent propulsion). Verjetno se bodo znašli snovalci teh tehnologije pod drobnogledom, če vemo, da so akumulatorji podobne vrste povzročali velike težave in prizemljili Boeingov najnovejši model potniškega letala 787 dreamliner (zaradi deformacije akumulatorskih celic in posledično kratkega stika, ki je povzročil požar).

Po mnenju izvedencev naj bi, kljub pomislekom, takšen pogon med podvodno plovbo omogočal večjo moč in zmogljivosti, zmanjševal pa obseg vzdrževanja, hkrati pa omogočal izvoz japonskih podvodnih plovil na tuje trge. Nov pogon naj bi vgradili na štiri še preostale podmornice razreda soryu, flota pa bo skupaj štela 10 plovil, celoten program so ovrednotili na približno 20 milijard dolarjev (500 milijonov USD/podmornica).

Avstralija, ki se je pojavila kot tuji kupec podmornic tega razreda, naj bi izrazila zaskrbljenost zaradi spremembe pogona, da pa jih še naprej zanima uresničevanje programa japonske tehnologije gradnje podmornic.

Obstoječa tehnologija dizelsko-električnih podpornic razreda soryu (16SS) uporablja tehnologijo od površinskega zraka neodvisen pogonski sistem (AIP), ki temelji na motorjih Kockums Stirling (licenčno jih izdeluje Kawasaki Heavy Industries). Ti omogočajo daljšo podvodno plovbo kot npr. Pogonski akumulatorji, s takšnimi motorji pa švedska podmornica – nekaj manjša – razreda gotland ostane pod vodo do 14 dni pri plovbi s hitrostjo 5 vozlov.

Obstoječe podmornice razreda soryu poganja velik elektromotor, ki ima tri vire moči: dizelska motorja (na eni osi), štiri motorje stirling kawasaki in akumulatorje. Dizelska motorja, ki za zgorevanje potrebujeta kisik, poganjata plovilo na površini ali če se zrak dovaja med plovbo tik pod površino po šnorklu. Plovba s šnorklom je možna daljši čas, podmornica pa tako zmanjša svojo zaznavnost, lahko pa tudi samo za krajši čas – potreben za polnitev akumulatorjev za podvodno plovbo. Motorje – pogonske agregate z od površinskega zraka neodvisnim pogonom (AIP), ki pod vodo porabijo manjšo količino dizelskega goriva in tekočega kisika, uporabljajo za počasnejšo in dolgotrajnejšo plovbo pod morjem z manjšo hitrostjo. Akumulatorjem kot vir pogonske moči pa uporabljajo za izjemno prikrite – tihe operacije, pa tudi za podvodne operacije, pri katerih je potrebna večja hitrost, kar pa seveda povečuje porabo energije in hitro prazni akumulatorje.

Japonska podmornica razreda soryu

Ob vgradnji litij-ionskih  (Li-ion) akumulatorjev bodo podmornice razreda soryu obdržale glavna dizelske motorja, opremljene pa bodo z Li-ionskimi akumulatorji, ki so zmogljivejšimi in za vzdrževanje veliko preprostejši  kot običajni svinčeno-kislinski akumulatorji.

Japonske podmornice so vzbudile zanimanje Avstralcev, k,i so za zamenjavo svojih šestih zastarelih podmornic razreda collins namenili kar 35 milijard avstralskih dolarjev (33 milijonov USD). V prvi vrsti jih bi radi zamenjali zaradi zapletenega in dragega vzdrževanja, mnenja pa so tudi, da bi s temi težjimi podmornicami (gre za največje japonske podmornice po drugi svetovni vojni) naj bi tudi lažje nadzorovali življenjsko pomemben pomorski promet tako v Južnem kot Vzhodnem kitajskem morju.

Letos junija so potekali intenzivni pogovori med japonskima obrambnim ministrom Itsonurijem Onodero ter zunanjim ministrom Fumio Kashidom ter njunima avstralskima kolegoma – zunanjo ministrico Julie Bishop in obrambnim ministrom Davidom Johnstonom, med katerimi so se sporazumeli o skupnem razvoju vrste podmorniških tehnologij. Avstralsko obrambno ministrstvo je zamenjavo tehnologije  pogona na japonskih podmornicah komentiralo bolj skopo. Obrambni minister je odgovoril, da Avstralija še ni sprejela odločitve o zasnovi in gradnji (nakupu) prihodnjih avstralskih podmornic, vsekakor jih bo več, vse skupaj pa bodo obrazložili v beli knjigi. In kot je poudaril avstralskim ministrski predsednik, bo odločitev o podmornicah sprejeta na osnovi obrambne logike, ne pa industrijske ali regionalne politike.

Japonska konvencionalna podmornica razreda soryu

Japonci so od 10 načrtovanih izdelali šest podmornic v razredu soryu. Japonsko obrambno  je za gradnjo nove podmornice (2900 t) aprila letos zahtevalo 589,5 milijona USD. Ta podmornica, in naslednje tri, pa bodo opremljene z Li-ionskimi akumulatorji. Do “šuma” je prišlo, potem ko so snovalci japonskih podmornic sporočili, da bodo podmornice razreda soryu opremljene z akumulatorji proizvajalca GS Yuasa Battery, ki je bil tudi dobavitelj problematičnih akumulatorjev za B787 dreamlinerje. Požari in druge skrbi so vodile oba japonska uporabnika teh potniških letal zadnje generacije – Japan Airlines in All Nippon Airlines (ANA) – najprej v prizemljitev vseh B787 (januarja 2013), kar je povzročilo, da je tudi ameriška zvezna letalska administracija (FAA) – prvič po letu 1979 – prizemljila vse B787 dreamlinerje. Kljub natančnim pregledom, raziskavam in odpravljanju težav, so se pri Japan Airlines letos v januarju težave z akumulatorji na B787 ponovile.

Kot poročajo avstralski mediji, je bila Avstralija že blizu odločitve, da od Japoncev kupi podmornice soryu, opremljene s tehnologijo od zraka neodvisnega pogona – AIP. Avstralski mornariški izvedenci pa so zdaj, ob japonski uvedbi nove tehnologije pogona, zaskrbljeni. Pravijo pa, da je bolje biti v vlogi podpisnika posla kot pa izstopajočega iz posla.

Alessio Palestano, poznavalec in izvedenec za japonsko vojno mornarico v oddelku za vojaške študije na Kings College v Londonu, pravi, da se vojne mornarice že vse od zgodnjih devetdesetih let izbirajo za drugačnimi opcijami glede pogonskih sistemov, potem ko so po letu 1990 opravili prve študije glede od zraka neodvisnega pogona –AIP, saj gorivne celice in Li-ionske baterije še niso bile tehnološko dovolj izpopolnjene.

Palestano še pravi, sta za podmorniške operacije osrednji zahtevi hitrost in vzdržljivost pod vodo (dolgotrajnost plovbe pod površino), pogonski sistem pa je tisti, ki ponuja povečanje in izboljšanje zmogljivosti prav na omenjenih področjih, ki sta najbolj zanimivo seveda tudi za japonsko vojno mornarico. Po besedah predstavnika za stike z javnostmi Japonskih mornariških samoobrambnih sil Yasushija Kojime način pogona z AIP tehnologijo zmanjša hitrost plovbe pod morjem na vsega nekaj vozlov, kar je prepočasi za prihajajočo strategijo uporabe podvodnih plovil, poleg tega pa tehnologija od zraka neodvisnega pogona – AIP precej povečuje obseg vzdrževanja. Prav izboljšanje akumulatorjev naj bi prineslo boljše rešitve za prihodnost podmornic s konvencionalnim (nejedrskim) pogonom.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Flota podmornic Japonske mornarice

Povezani članki