“Kitajska načrtuje mornariško bazo v Namibiji”

by Urednik

BODO KITAJCI Z MORNARICO ZAŠČITILI GOSPODARSKE INTERESE V JZ AFRIKI?

Namibija in Kitajska razpravljata o načrtih za kitajsko pomorsko bazo v tej jugozahodni afriški državi, je v torek 20. januarja 2015 poročal časopis Namibian, vendar je Peking te trditve zanikal. Afriški časopis Namibian se sklicuje na zaupno pismo namibijskega ambasadorja v Pekingu, ki ga je ta poslal zunanjemu ministrstvu.

Namibijski citiral zaupno pismo Namibije Peking veleposlanik na njegovo zunanje ministrstvo, v njem pa jim sporoča , da bi kitajska delegacija obisk rada obiskala namibijsko prestolnico Windhoek in razpravljala o nadaljnjih načrtih v zvezi s kitajsko mornariško bazo v pristaniškem mestu Walvis Bay.

Namibijski veleposlanik Ringo Abed je 22. december 2014 poslal pismo sekretarki na zunanjem ministrstvu Selmi Ashipala-Musavyi, pred tem pa se je sestal z uradnikom na kitajskem obrambnem ministrstvu Gengom Yanshengom. Kitajska delegacija naj bi vključevala tudi tehnično osebje in arhitekte, ki bi naredili raziskovalno študijo izvedljivosti projekta, poroča časopis Namibian.

Kitajsko obrambno ministrstvo je “izmenjavo komunikacij med kitajskim obrambnim ministrstvom in namibijskim veleposlaništvom ” označilo za izmišljotino. Prav tako je tudi namibijski zunanji minister Netumbo Nandi-Ndaitwah novinarjem dejal, da je celotna zadeva zanj popolnoma nova in ne ve nič o njej.

Namibian piše, da bi prisotnost Kitajske mornarice prinesla še večja vlaganja v Namibiji, odvrnila pa nezakonit ribolov z vlečnimi mrežami in tihotapce v namibijskih vodah.

To je že drugič, da je Peking je zanikal poročila o načrtovanju mornariške baze v Walvis Bayu, ki velja za največje trgovsko pristanišče v Namibiji.

Puščavski narod na atlantski obali na severu Južne Afrike  je izredno bogat z minerali, saj pridobivajo vse od diamantov do urana, Kitajska pa je v Namibiji zadnjih letih močno povečala naložbe in tudi pomoč tej državi.

Pripravil: A. Knific, foto: Wikipedia

 

Povezani članki