VIDEO: Zadnje izdelano vojaško transportno letalo C-17 globemaster III

by Urednik

V LONG BEACHU KONEC PROIZVODNJE BOEINGOVIH LETAL

Zadnji konec tedna v novembru je proizvodno linijo v kalifornijskem Long Beachu zapustilo zadnje izdelano transportno letalo Boeing C-17 globemaster III, ki so ga izdelali za Katarske letalske sile. Obenem je to pomenilo tudi zadnje vojaško in civilno letalo izdelano v Kaliforniji.

Svečanega (resda tudi žalostnega) dogodka se je udeležilo veliko zaposlenih Boeingovih delavcev, ki so pospremili zadnji  prelet novoizdelanega C-17 nad proizvodnimi obrati ob letališču v Long Beachu. Letalo je bilo obarvano v temno sivo barvno shemo Katarskih letalskih sil. Po počasnem pozdravnem preletu nad zbrano množico seje štirimotorni orjak dvignil pod nebo in poletel proti San Antoniu, kjer ga bodo Katarci prevzeli v začetku prihodnjega leta.

Boeing je letalo načrtoval konec osemdesetih klet, potem pa ga izdeloval 25 let, izdelali pa so jih skupaj 279. Konec proizvodnje pomeni tudi konec zaposlitve za skoraj 400 delavcev  v tem proizvodnem obratu. Na natečaju za novo transportno letalo ZDA je v osemdesetih letih sicer zmagala korporacija  Douglas Aircraft Co. s projektom C-17 globemaster III. Douglas Aircraft Co. je kasneje postal McDonnell Douglas Corp. , leta 1996 pa ga je njegov konkurent Boeing kupil, z njim pa tudi proizvodnjo transportnega orjaka. Proizvodni obrati v Long Beachu izvirajo še iz obdobja 2. svetovne vojne, v njih pa so izdelali prav gromozanske količine letal, tako vojaških kot potniških. Desettisoče letalskih delavcev je proizvajalo med drugim letala, kot so bila MD-717, Boeing 717 (Boeingovega različica Douglasovega zelo priljubljenega in razširjenega dvomotornega potniškega letala DC-9), med drugo svetovno vojno pa znamenite štirimotorne propelerske bombnike B-17 (leteče trdnjave). Boeing je med leti opuščanja letalske proizvodnje prodal večino  svojih zmogljivosti v Long Beachu.

Največji kupcev vojaških transporterjev C-17 so bile letalske sile TZDA, ki so jih kupile 223, zadnjega v letu 2013. Preostale globemaster III so prodali tujim letalskim silam. V tega širokotrupnega transportnega orjaka gre 80 t tovora, vojakov, vozil in opreme, vključno z glavnim bojnim tankom ameriške kopenske vojske M-1 abrams.

Skupaj som pri Boeingu pričakovali precej večjo količino izdelanih letal, potem pa so naročila presahnila. Boeing je obenem napovedal, da bo v vseh njegovih kalifornijskih proizvodnih zmogljivostih izgubilo delo 739 delavcev, poleg Long Becha še v El Segundoju in Huntington Beachu.

Zdaj v Kaliforniji Boeing proizvaja centroplan in repni del ter sklope za repni del bojnega letala F/A-18 super hornet, ki pa jih sestavijo drugje – izven Kalifornije.  Boeing v Kaliforniji zaposluje še 16.000 delavcev, nekdaj (na primer še pred 10. leti) pa jih je skupaj kar 35.000.

Pripravil: B. Knific, foto: Boeing, YouTube

VIDEO: Vzlet zadnjega izdelanega letala Boeing C-17 globemaster III

Povezani članki