Albanci opremljajo patruljne čolne z ladijskimi topovi Nexter narwhal 20 mm

by Urednik

ALBANSKA MORNARICA NADALJUJE SODELOVANJE V NATOVI 2. MORNARIŠKI SKUPINI

Albanija je za eno leto podaljšala sodelovanje v Natovi 2. mornariški skupini  v Egejskem morju (SNMG2) in v ta namen je Vojna mornarica Albanije (Forca Detare) 16. januarja 2018 modernizirala patruljni čoln Butrinti (P134) razreda ilirija.

Na patruljni čoln Butrinti (P134) razreda ilirija so namestili daljinsko upravljano topovsko kupolo z Nexterjevim 20 mm topom narwhal. V misiji albanski patruljni čoln v okviru misije Frontex podpira Grke in Turke ter pripadniki drugih držav EU v nadzoru meja EU in pretoku migrantov prek Egejskega morja.

Albanija je začela podpirati to misijo novembra 2016 z neoboroženim patruljnim čolnom Oriku razreda ilirija, na katerem je bilo skupaj 21 mornarjev. Ti so se lani konec novembra po letu dni opravljanja misije vrnili domov. V sklopu misije SNMG2 so rešili albanski mornarji rešili na odprtem morju skupaj 917 beguncev, od tega 150 žensk in 95 otrok, večinoma iz Sirije, Jemna, Nigerije, Iraka in Somalije.

Albanci zdaj nadaljujejo misijo s sestrsko ladjo – Butrinti, na kateri je 17 mornarjev. Poleg omenjenega topa 20 mm so mornarji oboroženi tudi z avtomatskim topom 20M621 ter z zmogljivimi elektrooptičnimi kamerami za nočno/dnevno opazovanje ter nadzor. Kupolni top narwhal je namenjen kritičnim mornariškim operacijam ter mornariškim policijskim operacijam, prav tako pa tudi prestrezanju in samoobrambi. Sistem krajšega dosega se je že dokazal na francoskih in egiptovskih večnamenskih fregatah FREMM (FRigates European Multi-Mission))  er francoskih lahkih patruljnih čolnih in desantnih ladjah razreda mistral, s temi topovi pa so opremljeni tudi vsaj štirje libanonski patruljni čolni. Kot še navaja francoski proizvajalec Nexter, so s topovi narwhal 20 mm opremljene tudi francoske fregate razreda horizon.

Albanija je četrta država, uporabnica tega topovskega ladijskega sistema (20 mm  topom narwhal), z njimi pa so Albanci oborožili tudi štiri plovila damen slan patrol 4207, ki so jih nabavili v letu 2008 v sklopu 31 milijonov dolarjev vrednega projekta, ki ga je s 35 odstotki financirala Nizozemska v okviru programa ORET,, namenjenega državam v razvoju.

Albanija opravlja posodobitve in remont vojaških plovil v ladjedelnici Pashaliman v Vlori, kjer zdaj gradijo nove proizvodno halo za sestavljanje ladij, kjer bodo lahko gradili vojaška plovila, dolga do 60 m. Nizozemska tako podpira Albanijo pri sestavljanju štirih 42,8 m dolgih in 7,1 m širokih patruljnih ladij. Ladjo Iliria P131 razreda iliria so sicer izdelali na Nizozemskem in jo Albaniji predali že leta 2008, preostale tri ladje tega razreda pa so Albanci sestavili prav v ladjedelnici Pshaliman v Vlori (te ladje so še Orku P132 – november 2011, Lisus P133 – 2012 in Butrinti P134 – 2013).

Po lanskoletnem sporazumu s francoskim proizvajalcem oborožitvenih sistemov Nexter bodo dobavili Albaniji štiri topove narwhal  in potrebno strelivo v kalibru 20 x 120 mm ter opremo za vzdrževanje. Po načrtih naj bi Albanija preostale tri patruljne čolne opremila s francoskimi topovskimi kupolami s topovi 20 mm v letu 2018.

Pripravil: Igor Božinovski, foto: Military Forum, Nexter

 

Povezani članki