Ameriška letala bombardirala srečanje voditeljev Islamske države

by Urednik

JE V NAPADU UMRL TUDI VODITELJ ISLAMSKE DRŽAVE BAGHDADI?

Po poročanju iraških oblasti, naj bi ameriška vojaška letala v soboto 8. novembra 2014 z bombami napadla kraj srečanja voditeljev sunitske skupine Islamska država (ISIS) in pri tem ubila več njihovih pripadnikov ter tudi voditeljev.

Ameriška bojna letala so bombardirala položaje ISIS-a  v osrčju njihovega območja samooklicanega kalifata na zahodu Iraka. Sunitski skrajneži naj bi se zbrali v bližini mesta Qaim v provinci Anbar, ki je čez mejo od sirskega mesta Bukamal.

Tako uradnik iraške vlade kot Iraške vojske trdita, da je bilo med napadom ubitih veliko pripadnikov militantne skupine Islamska država, med njimi pa tudi vsaj dva voditelja (regionalna guvernerja). Pojavile so se govorice, da je bil na srečanju prisoten  tudi vodja Islamske države Abu Bakr al-Baghdadi, ki naj bi bil bodisi ranjen bodisi ubit. Vendar pa iraške oblasti pravijo, da niso dobili potrjene informacije o Baghdadijevi  prisotnosti na sestanku.

Iraško obrambno ministrstvo pa je postreglo z drugačno informacijo. Potrdili so, da so koalicijske sile izvedle napad na konvoj 10-ih vozil, za katere so ocenili, da so namenjeni na mesto srečanja voditeljev ISIS-a. Napad pa naj bi se zgodil blizu mesta Mosula, ki je 180 km od Qaima, na severu Iraka. Predstavnik ministrstva je prav tako dejal, da nima potrjenih informacij o prisotnosti Baghdadija na sestanku.

Zemljevid ozemlja Islamske države

Po podatkih nekaterih Iračanov naj bi v napadu umrl vodja ISIS-a Abu Bakr al-Baghdadi, kot tudi guvernerja iraške province Anbar (Muhannada Abu al-Sweidawi) in sirske province Deir al-Zour (Abu Zahra al-Mahamdi). Islamska država ni komentirala nobene izmed novic.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos, NY Times

Povezani članki