Ameriške letalske sile resno razpravljajo o naročilu novih lovcev F-16

by Urednik

LOVEC F-16 SE ŠE NE POSLAVLJA 

Ameriške letalske sile (USAF) so sredi januarja 2021 podjetju Lockheedu Martinu podelile 10-letno pogodbo za vzdrževanje bojnih letal F-16, kasneje pa so nekateri viri poročali, da USAF razmišlja tudi o nakupu novih najsodobnejših različic lovca F-16.

Kot poroča letalski tednik Aviation Week. naj bi Ameriške letalske sile resno razmišljale o spremembi programa nabave sodobnih lovcev. O novih naročilih lovcev Lockheed Martin F-16 fighting falcon se tako razpravlja dve desetletji po podpisu zadnje pogodbe za proizvodnjo teh letal za ZDA.

Lovec F-16, zdaj že četrte generacije, je eno bolj naprednih letal na svet. Prvič je poletel v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja, serijsko pa ga proizvajajo od leta 1976. Ta enomotorni nadzvočni večnamenski lovec je prvotno razvilo podjetje General Dynamics, katerega letalski del je nato kupilo podjetje Lockheed Martin, ki še naprej razvija in nadgrajuje to letalo za izvoz.

Ameriške letalske sile cenijo predvsem odlično krmarljivost in bojni radij lovca F-16, ki po njihovih ugotovitvah presega bojni radij vseh letal potencialnih sovražnikov. Cilje lahko locira v vseh vremenskih razmerah in zazna nizko leteča letala v radarskih luknjah. V operacijah zrak-zemlja lahko F-16 preleti več kot 860 kilometrov, uporabi orožje z izjemno natančnostjo, se brani pred sovražnimi letali in vrne na izhodišče. Zmogljivost za vsevremenske razmere mu omogoča natančno uporabo orožja tudi v razmerah slabe vidljivosti.

Lockheed Martin je leta 2019 preselil proizvodne linije za lovce F-16 iz Fort Wortha v Teksasu v Greenville v Južni Karolini, da bi lahko prilagodili proizvodnjo letal F-16V block 70/72 (viper) za tuje kupce. Od naročila 16-ih letal za Bahrajn leta 2018 je Lockheed sklenil pogodbe še za 8 letal F-16 za Bolgarijo, 14 letal za Slovaško, sodeluje  pa tudi z ameriško vlado pri prodaji 66 letal F-16 Tajvanu. Zelo verjetno bo eskadriljo teh letal naročila tudi sosednja Hrvaška.

Do danes so sestavili že več kot 4588 letal F-16 v številnih različicah in je tako najštevilčnejše bojno letalo, F-16 pa še vedno uporablja 25 držav vsem svetu. Ameriške letalske sile imajo v uporabi še vedno okoli 800 lovcev F-16, še 14 pa Ameriška mornarica.

Pripravil: A. Knific, foto: Lockheed Martin

Povezani članki