Ameriški strateški bombniki B-1B lancer na Češkem

by Urednik

AMERIŠKI BOMBNIKI B-1 in B-52 BODO NA OGLED NA NATOVIH DNEVIH V OSTRAVI    

Ameriški bombniki B-1B lancer in B-52 stratofortress bodo sodelovali na vsakoletni vaji Ample Strike ’16 na Češkem, kjer bo skupaj 300 udeležencev iz 18-ih držav. Ameriške letalske sile pa bodo bombnika B-1B in B-52 predstavile tudi ljubiteljem letalstva in sicer na Natovih dnevih letalstva v češki Ostravi.

Zadnje dni avgusta sta se dva bombnik B-1B lancer iz 7. bombniškega polka iz letalskega oporišča Dyess v Teksasu iz sestave Poveljstva globalnih sil USAF pridružila bombniku B-52 stratofortress v bazi RAF Fairford (znani po vsakoletni osrednji svetovni vojaški letalski predstavitvi Royal International Air Tatoo). Ameriška bombnika B-1B bosta skupaj s še enim B-52 sodelovala na vaji Ample Strike ’16.

Vaja bo potekala med 5. in 16. septembrom 2016. Med vajo bodo oba lancerja in B-52 ob podpori letalskega osebja 2. letalske podporne eskadrilje iz Vilsecka v Nemčiji izvajali dnevne ter nočne operacije za izboljšanje povezljivosti med članicami Nato in partnerskimi državami. Prav tako bodo bombniki B-52 in (vsaj eden) B-1B sodelovali na Natovih dnevih letalstva v češki Ostravi od 13. do 16. septembra 2016 (torej bo ob tej priložnosti možen tudi ogled teh dveh bombnikov).

Strateški bombnik dolgega doleta B-1B lancer je razvil proizvajalec Rockwell International (zdaj Boeing Defense and Space Group), nosi pa največji notranji bojni tovor med vsemi danes letečimi bombniki. Prvi bombnik B-1B je postal operativen v letu 1986, leta 2001 je obrambno ministrstvo ZDA na račun krčenja stroškov odločilo zmanjšati floto B-1B z 92 na 67 letal, kar je bilo leto kasneje po operaciji Iraška svoboda tudi potrjeno. Preostala flota je nameščena v oporiščih Dyess v Teksasu (36 letal) in Ellsworth v Južni Dakoti (29 letal).

Ameriški strateški bombniki B-1B lancer so v fazi doslej največje posodobitve in nadgradnje v njihovem življenjskem obdobju – block 16. V letalu bodo zamenjali precej zastarele opreme in sistemov, hkrati pa omogočili pogoje za prihodnje nadgradnje in posodobitve. Po pričakovanjih naj bi B-1B lancerji ostali operativni še do leta 2025.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Vzlet bombnika B-1B iz letalske baze Fairford

Povezani članki