Artilerijska obstreljevanja v vzhodni Ukrajini se nadaljujejo

by Urednik

RUSIJA POZIVA K OBJEKTIVNI PREISKAVI NJENE VKLJUČENOSTI V SPOPADE

Pro-ruski separatisti so minuli vikend začeli novo ofenzivo na položaje Ukrajinske vojske v vzhodni in tudi jugovzhodni Ukrajini, vodja Ljudske republike Doneck Alexander Zakharchenko pa je sporočil, da so njegovi borci napadli v petih smereh, s čimer želijo potisniti ukrajinske vladne sile nazaj na meje regije Doneck.

Separatisti so v soboto 2. januarja 2014 začeli tudi nov napad na pristaniško mesto Mariupol na jugovzhodu Ukrajine, kjer prebiva približno 500.000 ljudi. Mariupol in še nekatera mesta, ki jih zaseda Ukrajinska vojska, separatisti v teh dneh obstreljujejo z orožjem velikega kalibra (topništvo), Ukrajinska vojska pa obstreljuje položaje separatistov.

“Uporniki napadajo položaje protiterorističnih enot zelo intenzivno, pri tem pa uporabljajo topništvo, minomete, granatomete in tanke,” je dejal tiskovni predstavnik Ukrajinske vojaske Andriy Lysenko v televizijskem intervjuju. Ob tem prihajajo poročila o več sto ranjenih in ubitih civilistih.

Ukrajinske oblasti so za pomoč pri napadih že obtožile Rusijo in ji zagrozile z dodatnimi sankcijami zahodnih držav proti Moskvi, ki domnevno podpira novo ofenzivo pro-ruskih separatistov.

Prav tako so Rusijo obtožile, da je pro-ruskim separatistom v vzhodni Ukrajini minuli teden dobavila novo težko oborožitev, mejo pa naj bi prečkala še dva bataljona ruske vojske. Vendar pa so opazovalci OVSE-ja (Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi) sporočili, da na kontrolnih točkah na rusko-ukrajinski meji niso zaznali tovrstnih premikov.

Ruski predstavniki so v Varnostnem svetu ZN in Parlamentarni skupščini Sveta Evrope (PACE) že pozvali, da naj predložijo dokaze o morebitni udeležbi ruskih vojakov v spopadih v Ukrajini. Predlagali pa so tudi objektivno preiskavo obstreljevanj v Mariupolu in Donecku (kot tudi že prej v Maidanu in Odesi).

V ponedeljek je ruski predsednik Vladimir Putin poudaril, da se stanje v jugovzhodni Ukrajini slabša, kar je posledica želja Kijeva, da na silo zatre ljudi, ki živijo na tem območju. Ukrajinske oblasti so začele vojaško akcijo v jugovzhodni Ukrajini sredi aprila 2014, kot odgovor na zavrnitev dela lokalnih prebivalcev, da priznajo novo vlado, ki je prišla na oblast kot posledica udara v februarju 2014.

“Rusija v Donbasu testira nove raketne baterije”

Pro-ruski separatisti naj bi na v bližini Artemivska uporabili nov ruski istem raketni sistem proti Ukrajinski vojski, je 23. .anuarja 2015 na spletnih omrežjih zapisal Dmitro Snehiriov, vodja civilnega gibanja Prava Sprava. Nove ruske rakete kalibra 220 mm, ki po besedah Snehiriova za seboj pustijo še večje kraterje kot večcevni raketometi BM-21 grad, naj bi sprožili iz mesta Popasna (približno 60 km severno od Donecka). Zapisov Snehiriova ni potrdil še noben drug vir.

Šlo naj bi za nov večcevni raketomet, ki so ga že jeseni preizkusili v Rusiji. Raketomet je uspešno prestal državna testiranja, njegovo ime pa zaenkrat ostaja tajno. Novi večcevni raketomet naj bi razvili (oz. jih nadgradili) iz sistemov grad, smerch in tornado.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki