Bodo ZDA spremenile bombnike B-1B lancer v prestreznike?

by Urednik

AMERIŠKA POSODOBITEV BOMBNIKOV B-1B V TEKU, NAČRTUJEJO ŽE NOVO

Ameriške letalske sile (USAF) v prihodnosti načrtujejo novo posodobitev (sedaj že poteka nadgradnja) nekaterih bombnikov Boeing (prej Rockwell) B-1B lancer v različico z oznako R.  Bombnik B-1R (R za “regionalni”) bo opremljen s sodobnimi radarskimi sistemi, izstrelki zrak-zrak in novimi motorji Pratt & Whitney F119, ki bodo omogočili hitrosti do 2.2 Macha.

Pri posodobitvi naj bi obstoječe zunanje nosilce za izstrelke prilagodili tudi za rakete zrak-zrak, dodali radar z aktivno fazno rešetko AESA (Active Electronically Scanned Arrays), s čimer bi letala B-1 lancer dobilo funkcijo lovca – prestreznika.

Nadgradnja za revitalizacijo bombnika B-1B lancer

Strateški bombniki B-1B lancer so v procesu nadgradnje v okviru vzdrževalnega programa block 16, ki se je začela leta 2014, trajala pa bo vse do leta 2019. Za program nadgradnje vseh 62 bombnikov B-1B lancer iz flote Ameriških letalskih sila naj bi skupno namenili več kot 1,3 milijarde dolarjev.

Program vsebuje popolno prenovo podatkovnih zvez, pa tudi navigacijskih, radarskih in diagnostičnih sistemov. Kot pravijo, lancerja še v nobenem od prejšnjih vzdrževalnih programov niso posodobili v tolikšni meri, po besedah izvedencev bodo v tem primeru dobili skorajda »povsem drugačno« letalo – drugačnega igralca«.

Pilotska kabina tako dobiva pet novih barvnih zaslonov, ki bodo lahko prikazovali od kart do integriranih podatkov. Novi bodo tudi sistemi oficirja za oborožitvene sisteme, ki dobiva popolnoma novo programsko podporo za boj. Najzmogljivejši del novovgrajenih sistemov bodo sodobne podatkovne povezave, s katerimi bodo poveljniki lahko pošiljali podatke o ciljih neposredno na B-1.

Bombnik B-1 opravil že 10.000 bojno nalogo

Ameriški bombnik Rockwell (zdaj del Boeinga) B-1 lancer je februarja 2012 uspešno pristal po desettisoči bojni nalogi, ko se je vrnil iznad Afganistana. Ti bombniki so se pridružili Ameriškim letalskim silam (USAF) 29. junija 1985 in so v zadnjih desetih letih stalno v uporabi. Sprva je bil oborožen s taktičnim jedrskim orožjem, od leta 1990 pa ga bolj uporabljajo za konvencionalne naloge.

Pripravil: A. Knific, B. Knific, foto:

VIDEO: Ameriški bombnik B-1B lancer v akciji

Povezani članki