Boeing in Lockheed Martin bosta skupaj razvijala novi ameriški bombnik

by Urednik

NOVI AMERIŠKI BOMBNIK PLOD SKUPNEGA ZNANJA BOEINGA IN LOCKHEED MARTINA

Ameriški letalski podjetji Boeing in Lockheed Martin sta v petek sklenili dogovor, da skupaj sodelujeta na 55 milijard dolarjev vrednem natečaju za novi bombnik dolgega dosega Ameriških letalskih sil (USAF).

Ameriške letalske sile želijo zamenjati dosedanjo floto zastarelih bombnikov dolgega dosega B-1, B-2 in B-52 s 80-100 novimi sodobnimi bombniki po letu 2020, še predno bodo upokojili stare. V natečaju za novi bombnik dolgega dosega, ki so ga poimenovali program LRS-B (Long-Range Strike Bomber), so predvideli, da bo vsak bombnik ZDA stal okrog 55 milijonov dolarjev. Tako naj bi Ameriške letalske sile dobile do 100 bombnikov, kar naj bi zneslo 55 milijard dolarjev.

Boeing in Lockheed Martin, ki se bosta skupaj prijavila na program LRS-B, sta si že razdelila vlogi. Boeing bo prevzel glavno vlogo pri razvoju in izdelavi novega bombnika dolgega dosega, medtem ko naj bi jih podjetje Lockheed Martin podpiralo tako pri tehničnih rešitvah kot pri proizvodnji. Delnice v indeksu Dow so Boeingu ob tej novici poskočile za 1,7 odstotka in Lockheedu pa za 1,0 odstotek.

Boeing je sodeloval že pri nastanku bombnikov B-1 in B-2, ki sta bila zamišljena kot zamenjava za bombnik B.52, ki pa se je obdržal v uporabi. Največja težava bombnikov B-1 in B-2 je cena, saj sta razvoj in proizvodnja pri obeh močno prekoračila načrtovane stroške. Zato so si ZDA v 90-ih lahko “privoščile” le 20 bombnikov B-2. Poleg tega, pa se je spremenil tudi način bojevanja, oba sta bila razvita za uničenje jedrskih ciljev v Rusiji v času hladne vojne.

“Program LRS – B je sedaj prednostna naloga Ameriške letalske sile in bistven za našo nacionalno varnost. Letalske sile se veselijo sodelovanja z vsemi, ki sodelujejo pri tem zelo pomembnem programu , “je dejal predstavnik USAF Ed Gulick.

bombniki B-2-Spirit-B-52-Stratofortress-B-1B-Lancer

Ameriški bombniki B-2 spirit, B-52 stratofortress in B-1B lancer

ZDA imajo trenutno manj kot 200 bombnikov dolgega dosega s povprečno starostjo 30 let. Bombniki B- 52 segajo še v 60-a leta, B- 1 v Reaganova 80-a in ​​B-2 v 90-a leta.

Za razvoj novega bombnika so Ameriške letalske sile v proračunskem letu 2013 namenile 292 milijonov USD, v tekočem proračunskem letu 2014, ki se je začelo 30. septembra, pa 379 milijonov USD.

Pripravil: A. Knific, foto: Puffinus

GALERIJA: Idejne zasnove za novi bombnik USAF 

Program LRS B
Program LRS B
Program LRS B
Program LRS B
Program LRS B
Program LRS B
Program LRS B
Program LRS B
Program LRS B

Povezani članki