Enota za specialno delovanje (ESD) Slovenske vojske

by Urednik

“PEKLENSKA” POT DO PRIPADNIKA SPECIALNIH SIL SLOVENSKE VOJSKE

Tudi Slovenska vojska ima svojo specialno enoto, ki se imenuje Enota za specialno delovanje (ESD), ki je naslednica specialne brigade MORiS, od katere so obdržali znak risa na lipovem listu.

Enota za specialno delovanje (ESD) je v svoje vrste sprejela nove pripadnike, ki so pred tem prehodili peklensko pot selekcijskega postopka in osnovnega usposabljanja, da so naposled lahko vstopili v omenjeno elitno enoto Slovenske vojske. Ta podvig uspe le redkim in ob tej priložnosti so “zmagovalci” svoje občutke delili na blogu Slovenske vojske: Moja pot do zelene baretke.

Enota za specialno delovanje z novo strukturo

Letos se je enota preoblikovala in je sestavljena iz poveljstva, čete za specialno delovanje (manjše poveljstvo, štiri bojne skupine in bojna skupina za ognjeno podporo), čete za zagotovitev delovanja (logistični vod z oddelkom za bojno podporo in oddelkom za podporo ter vod KIS z oddelkom zvez in oddelkom informatike) in vadbenega centra za specialno delovanje v vojaškem objektu na Škrilju (oddelek za namestitev in oddelek za upravljanje strelišča).

VIDEO: Enota za specialno delovanje (ESD) Slovenske vojske

Skrivnostnost Enot za specialn delovanje

Kot je pravilo za specialne sile je Enota za specialno delovanje zavita v tančico skrivnosti in bolj redko prisotna v medijih, zato smo na tem mestu zbrali nekaj gradiva o tej enoti. Pot v enoto se začne s selekcijskim izborom, ki uspešnim kandidatom daje šele zeleno luč za začetek polletnega osnovnega usposabljanja. Dodajamo bogato fotogalerijo z selekcijskega postopka in usposabljanja pripadnikov ESD, ki jo dopolnjuje še predstavitveni video.

Iz kodeksa pripadnikov Enota za specialno delovanje:

“Slovenija je moja domovina. Je grob očakov, ki so zanjo umirali, ko je bilo potrebno. Bo dom naših sinov in hčera. Zanjo bom zastavil svoje življenje, ko me pokliče dolžnost.”

Pripravil: Jure Mikelj, foto: 24ur.com, Slovenska vojska, Postani vojak

[justified_image_grid]

Povezani članki