Francija naročila 28 lovcev rafale za 2,3 milijarde dolarjev

by Urednik

NADALJEVANJE PROIZVODNJE IN RAZVOJA FRANCOSKEGA LOVCA RAFALE

Francoska vlada je s proizvajalcem Dassault Aviation podpisala pogodbo v višini 2,3 milijarde dolarjev (2 milijardi EUR) za dobavo 28 novih nadgrajenih bojnih letal rafale in dala zeleno luč za razvoj različice rafale F4, katere naročilo (30 letal) bodo podpisali v letu 2023, dobava pa bo sledila med leti 2027 in 2030.

Objava o novem naročilu 28 lovcev rafale in nadaljevanju proizvodnje, Dassault Aviation je namreč v letu 2018 dobavil še zadnja 3 letala iz prejšnjega naročila, je bila slovesno oznanjena ob obisku francoske obrambne ministrice Florence Parly v proizvodnih obratih Dassault Aviationa v Merignacu v ponedeljek, 14. januarja 2019.

Novih 28 lovcev rafale, ki bodo že vključevali nekatere sisteme in elemente različice F4, bodo v letu 2023 začeli dobavljati Francoskim letalskim silam (Armée de l’Air), ki že imajo v svoji floti 108 lovcev rafale F2 in F3, še 44 v različici rafale M pa uporablja Francoska vojna mornarica (Aéronautique Navale).

Različica lovca rafale F4 bo med drugim nadgrajena z najsodobnejšim radarjem, zaslonom na vizirju čelade, izboljšanimi komunikacijskimi sistemi, novimi sistemi za nadzor ognja in novimi obesami za orožje, ki bodo omogočali uporabo raket zrak-zrak mica NG, zrak-zemlja hammer in manevrirnih izstrelkov scalp.

Pripravil: A. Knific, foto: Dassault Aviation

Povezani članki