Indija kupila 12 japonskih amfibijskih letal ShinMaywa US-2

by Urednik

PRVI IZVOZ JAPONSKE VOJAŠKE OPREME PO 2. SVETOVNI VOJNI

Indijska mornarica se je odločila za nakup 12-ih japonskih amfibijskih letal ShinMaywa US-2 STOL (kratek vzlet in pristanek), ki so namenjena za naloge iskanja in reševanja (SAR). Indija bo japonski za nova letala odštela okoli 1,65 milijarde dolarjev, posel pa je bil sklenjen med vladama obeh držav.

Indijski nakup mornariških amfibijskih letal ShinMaywa US-2 pa pomeni, da bo Japonska prvič po koncu 2. svetovne vojne (1945) prodala vojaško opremo v tujino. Po porazu v tej vojni je imela Japonska namreč vrsto let prepoved izvoza orožja in vojaške opreme.

Že spomladi 2015 smo pisali o zanimanju Indijske mornarice za nakup 15 do 18 amfibijskih letal US-2. Amfibijska mornariška letala za iskanje in reševanje naj bi bila stacionirana na Andamanskih in Nikobarskih otokih na jugovzhodu Bengalskega zaliva.

Amfibijska mornariška letala ShinMaywa US-2, ki lahko pristanejo na vodi, bodo omogočila Indijski vojski iztovarjanje na morju in na kopnem, hkrati pa znatno okrepila zmožnosti Indijske mornarice, tako pri transportiranju, hitrih evakuacijah, zagotavljanju humanitarne pomoči ter izvajanju nadzora in izvidništva na dolgih razdaljah.

Amfibijsko mornariško letalo ShinMaywa US-2 

ShinMaywa (prej Shin Meiwa) US-2 je japonsko amfibijsko štirimotorno turbopropelersko letalo  s sposobnostjo kratkega vzleta in pristanka (STOL – Short Take-Off and Landing). Prvič je poletel 18. decembra 2003, v Japonski mornarici, ki uporablja 4 taka letala, še 3 pa so naročili, pa so z njim nadomestili prejšnjo različico ShinMaywa US-1.

Vsako letalo, ki v dolžino meri 33 metrov, prav tak pa je tudi razpon kril, lahko prevaža 31 oseb (od tega 11 članov posadke) in prepelje maksimalno 22 ton do 4700 km (2.538 navtičnih milj) daleč brez dodatne oskrbe z gorivom. Na kopnem za vzlet potrebuje 450 m dolgo pisto, za pristanek pa 1.500 m. Na vodi poleti po 280-ih metrih vožnje in za pristanek potrebuje 330 m.

Pripravil: A. Knific, foto: Airplane Pictures, Miltary Photos

Povezani članki