Indija vzela na posodo rusko podmornico

by Urednik

INDIJSKA MORNARICA ŠE DO LETA 2035 Z NAJETIMI RUSKIMI PODMORNICAMI

Indija se je odločila obdržati zmožnost svoje podmorniške flote in zato najela dodatno rusko jedrsko podmornico razreda akula-1, ki jo bodo začeli uporabljati v letu 2025.

Indija je z Rusijo podpisala 3 milijarde dolarjev vredno pogodbo o desetletnem najemu jedrske jurišne podmornice razreda akula I. Podmornica bo nared za uporabo (izposojo) v letu 2025, pogodba pa zajema obnovo podmornice in vgradnjo indijskih komunikacijskih in senzorskih sistemov, rezervne dele in podporo ter tehnično infrastrukturo za operativno delovanje. S to podmornico bodo Indijci nadomestili podmornico INS Chakra razreda akula II, ki so jo od Rusije v letu 2012 prav tako vzeli v desetletni najem, slednjega pa so podaljšali do uvedbe podmornice akula I v operativno rabo. Podmornico bodo poimenovali Chakra III in ne bo opremljena s podmorniškimi jedrskimi raketami dolgega dosega, ker ne bo namenjena patruljiranju v operacijah odvračanja.

Novembra lani je Indija zaključila prvo patruljiranje doma zgrajene podmornice INS Arihant v nalogi odvračanja. Konec letošnjega leta se ji bo pridružila še druga podmornica tega razreda INS Arighar, Indija pa načrtuje splovitev še dve podobnih, ki sta še v fazi gradnje.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki