IRAK: Sunitski uporniki vedno bližje Bagdadu, spopadi za rafinerijo Baiji

by Urednik

PRIPADNIKI ISIS-A NAJ BI ZASEGLI IRAŠKE STINGERJE IN HELIKOPTERJE BLACK HAWK

Iraška vojska je včeraj v spopadih izgubila večji del največje naftne rafinerije v državi, ki so v večjem delu zasedli sunitski uporniki islamistične militantne skupine ISIS (Islamic State in Iraq and the Levant (Syria)). Ti naj bi pred dnevi zasegli tudi helikopterje UH-60 black hawk, čeprav ZDA zanikajo, da bi jih prodali Iraku.

Rafinerija Baiji v bližini Tikrita je od prestolnice Bagdada oddaljena približno 200 km severno, njena zasedba pa je ogrozila nacionalno energetsko oskrbo. Iraške oblasti so namreč v torek ob napadu prenehale pridobivati nafto, kar bo kmalu ohromilo promet in proizvodnjo električne energije v Iraku. Iraški predsednik vlade Nuri al Maliki je zato že zaprosil ZDA za pomoč v obliki zračnih napadov, s katerimi bi pregnali vojake ISIS-a stran od Bagdada.

Po podatkih medijev naj bi bilo v rafinerijskem kompleksu, ki se razprostira več kilometrov v bližini reke Tigris, ujetih med 250 in 300 delavcev.  Sunitski skrajneži naj bi zavzeli že večji del rafinerije Baiji, iraške varnostne sile pa so skoncentrirane okoli glavnega objekta.

Če rafinerija Baiji dokončno pade, bo imela militantna skupina ISIL in njeni zavezniki, dostop do velikih količin goriva za potrebe oborožitvenih sistemov  zaseženih v Mosulu in na severu Iraka.

Izguba rafinerije Baiji bi povzročila pomanjkanje dobave nafte na severu države, vključno s kurdskim avtonomnim območjem, medtem ko naj bi bil vpliv  na Bagdad omejen, saj večino nafte (80%) pridobi iz drugih rafinerij.

ZDA ZANIKALE PRODAJO STINGERJEV IN BLACK HAWK-OV IRAKU

Ameriško ministrstvo za obrambo pa je sredi tedna  zanikalo, da so ZDA prodale Iraku helikopterje Sikorsky UH-60  black hawk in prenosne protiletalske sisteme FIM-92 stinger. Helikopterji UH-60 black hawk in izstrelki stinger  naj bi namreč prejšnji teden padli v roke militantne skupine ISIS ob zavzetju oporišča  Iraške vojske v bližini mesta Mosul. Vendar pa so ameriški uradniki ob tem dejali, da to še ne pomeni, da ISIS ne poseduje teh oborožitvenih sistemov.

Helikopter UH-60 black hawk

Tako ameriške kot iraške oblasti medijem nočejo izdati, katere oborožitvene sisteme so z zavzetjem oporišč Iraške vojske dobili sunitski uporniki. Ločena poročila medijev pa pravijo, da ni samo ISIS, temveč tudi iraška vlada potrdila, da so sunitski uporniki zasegli floto helikopterjev UH-60 black hawk, proizvedenih v ZDA.

Nekateri zahodni vojaški analitiki dvomijo, da imajo sunitski uporniki protiletalske raketne sisteme FIM-92 stinger, saj bi jih v takem primeru verjetno preselili v bližino letališča v Bagdadu, kamor je prispelo dodatnih skoraj 300 ameriških marincev, ki bodo v prestolnici varovali svojo ambasado.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki