ISIS zavzel še zadnji mejni prehod pod nadzorom Sirske in Iraške vojske

by Urednik

ISLAMSKA DRŽAVA UNIČUJE STARODAVNE ARTEFAKTE

Pripadniki Islamske države v Iraku in Siriji (ISIS) so zasedli še mejni prehod znan kot al-Waleed v Iraku oz. al-Tanaf v Siriji  v provinci Homs, ki so ga nadzoroval sirski in iraški vojaki, poroča Sirski observatorij za človekove pravice (SOHR), ki ob tem poudarja, da so sile obeh režimov izgubile nadzor nad še zadnjo kontrolno točko na meji med Sirijo in Irakom. Sedaj Islamska država ne nadzoruje le še enega od mejnih prehodov na od severovzhodu Sirije, ki ga zaseda kurdska milica YPG (Yekîneyên Parastina Gel – Ljudske zaščitne enote).

Sunitska skrajna militantna skupina Islamska država je v zadnjem tednu beležila večje uspehe, potem ko je 18. maja 2015 zasedla mesto Ramadi v zahodni iraški provinci Anbar, 20. maja 2015 pa še starodavno mesto Palmyra v osrednji Siriji, ki se nahaja približno 240 km od mejnega prehoda al-Tanaf .Borci ISIS-a so v četrtek 21. maja 2015 zavzeli tudi vojaško bazo v bližini Bagdada, pri tem pa naj bi usmrtili 300 pripadnikov Iraške vojske.

Lokalni viri so dejali, da so se Sirske vladne sile in njihove sorodne milice po približno teden dni trajajočih hudih spopadih umaknile iz mesta Palmyra, da bi se izognili spopadom in uničenju zgodovinskega dela mesta. Palmyra je namreč eden od najpomembnejših kulturnih spomenikov na Bližnjem vzhodu in je na Unescovem seznamu svetovne dediščine.

V spopadih med sirskimi vladnimi silami in ISIS-om v predmestju Palmyre je bilo ubitih okoli 300 borcev, večina civilnega prebivalstva pa je bila evakuirana pred umikom Sirske vojske, poroča Sirski observatorij za človekove pravice (SOHR).

ofenziva-Islamske-drzave

Pripadniki ISIS-a uničujejo iraško kulturno dediščino

Iraške oblasti pa so sredi maja 2015 sporočile, da so pripadniki Islamske države v muzeju v Mosulu uničili prave starodavne artefakte in ne kopije, kot se je namigovalo. ISIS je namreč 26. februarja 2016 objavil videoposnetek, ki prikazuje uničevanje zbirke antičnih kipov in skulptur v drugem največjem iraškem muzeju v mestu Mosul. Dejanje je sprožilo vsesplošno obsojanje med arheologi in organizacijami za ohranjanje kulturne dediščine. V začetku marca 2015 pa naj bi pripadniki začeli uničevati 2.000 let staro mesto Hatra v severnem Iraku, ki je na Unescovem seznam svetovne dediščine.

Iraški minister za kulturo Adel Sharshab je medijem dejal, da je Irak izgubil že več kot 150.000 kosov starodavnih artefaktov leta 2003, ko so jih ​​ukradli iz Narodnega muzeja v Iraku, le 4.300 pa se jih je vrnilo od začetka ameriške invazije leta 2003.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki