Izrael je pripravljen uničiti ruske raketne sisteme S-300 v Siriji

by Urednik

ZDA IN IZRAEL ZASKRBLJENA ZARADI NOVIH SIRSKIH RAKETNIH SISTEMOV

Izrael in ZDA sta zaskrbljena zaradi novih ruskih raketnih sistemov S-300 v oborožitvi Sirske vojske, za posredovanja na tem območju pa naj bi državi začeli uporabljati “nevidne” lovce F-35 in F-22.

Zaradi ruske dobave raketnih sistemov S-300 sirski zračni obrambi sta ZDA in Izrael izrazili zaskrbljenost.Američani naj bi zato nad Sirijo odslej (bolj pogosto) uporabljali lovce F-22, Izraelci pa bodo v napad na cilje v Siriji začeli pošiljati lovce F-35, pripravljen pa imajo tudi načrt uničenja sirskih sistemov S-300.

Protiletalske rakete S-300 so postale “zapleten izziv” za Izrael, ki že načrtuje različne načine, kako izničiti vpliv tega orožja, je pred dnevi novinarjem dejal vir iz izraelskega obrambnega ministrstva. Ob tem so že zagrozili, da bodo sirske raketne sisteme uničili, če jih bo Sirska vojska uporabila proti izraelskim letalom.

Izrael je sicer večkrat uspel pri Rusiji izboriti preložitev dobave raketnih sistemov S-300 Siriji, vendar pa je prav sirska sestrelitev ruskega vojaškega transportnega letala Il-20, ki so ga imeli izraelski lovci F-16 za kritje ob napadu na sirske cilje sredi septembra 2018, povzročili izjemno hitro dobavo sistemov Sirski vojski.

Izrael je sicer v zadnjih letih, vse od začetka sirske državljanske vojne, večkrat napadel cilje v Siriji, z obrazložitvijo, da gre za pripadnike Hezbolha (ki naj bi transportirali orožje preko Sirije) ali iranske oborožene skupine. Izraelske letalske sile imajo že več let tudi izdelane načrte za uničenje sistemov zračne obrambe kakršen je S-300, vendar so v preteklosti skušali uničiti te sisteme v iranski oborožitvi.

Izrael je v zadnjih mesecih iz ZDA prejel več večnamenskih lovcev 5. generacije F-35 adir, ki imajo izjemno nizek radarski podpis, kar jim omogoča, da skoraj nezaznavno opravljajo naloge globoko znotraj sovražnega ozemlja. Izognili naj bi se tudi naprednim sistemom raketne obrambe, kot sta napredna ruska raketna obrambna sistema S-300 in S- 400.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

 

Povezani članki