Kanadskemu šolskemu letalu se niso izvlekla kolesa

by Urednik

PILOTA LETALA STA SE KATAPULTIRALA IN ODNESLA Z LAŽJIMI POŠKODBAMI

Sredi januarja 2014 se je kanadskima pilotoma pokvarilo turbopropelersko šolsko letalo CT-156 harvard II, zato sta se odločila za katapultiranje in skok s padalom preživela z lažjimi poškodbami.

Pilota Kanadskih kraljevih letalskih sil sta se za katapultiranje odločila po tem, ko zaradi okvare sistema za spuščanje koles nista mogla varno pristati. Ob okvari je iz letalske baze Moose Jaw  v Saskatchewanu takoj poletelo še eno letalo 15. eskadrilje Moose Jaw, ki je skušalo iz zraka ugotoviti napako. Ker napake niso uspeli odpraviti, so se odločili, da je za pilota varnejše katapultiranje, kot pa pristane brez izvlečenih koles.

Oba pilota sta po pristanku s padalom že hodila in jo odnesla le z nekaj praskami. Letalo CT-156 harvard II Kanadskih kraljevih letalskih sil je strmoglavilo na travnike približno 18 kilometrov od letalske baze 15. eskadrilje Moose Jaw in ni povzročilo večje materialne škode.

Turbopropelersko šolsko letalo CT-156 harvard II je kanadska različica ameriškega letala Beechcraft T-6 texan II, ki narejen na osnovi švicarskega trenažnega letala Pilatus PC-9, kakršne uporablja tudi Slovenska vojska.

Kanadske letalske sile imajo v letalski bazi Moose Jaw še 24 dvosedih letal CT-156 harvard II, potem ko so izgubili že drugo letalo. Prvo so izgubili pred leti (2007), ko je študent po prvi učni uri ponesreči pritisnil na ročico za katapultiranje med čakanjem  na pristajalni stezi. Oba z inštruktorjem sta s padali pristala na stezi jo in odnesla z manjšimi poškodbami.

Podobna nezgoda se je leta 2008 zgodila tudi v Slovenski vojski, ko je pilot-učenec sprožil katapultni sedež, pilot – inštruktor pa je varno pristal na vojaškem letališču Cerklje ob Krki.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Formacija kanadskih šolskih lovcev CT-156 harvard II

Povezani članki