Kitajska razvija podmornico, ki bo plula z nadzvočno hitrostjo

by Urednik

KITAJCI BODO NADGRADILI SOVJETSKO TEHNOLOGIJO SUPERKAVITACIJE

Kitajski časopis South China Morning Post je v zadnjih mesecih večkrat poročal o tem, da kitajski znanstveniki razvijajo podvodno plovilo – podmornico, katere hitrost bo hitrejša od zvoka. Tako naj bi nova kitajska nadzvočna podmornica priplula iz kitajskega mesta Šanghaj do ameriškega San Francisca v manj kot dveh urah.

Nova tehnologija, razvijajo jo znanstveniki na Inštitutu Harbin in v Laboratoriju Heat Transfer, naj bi omogočala, da podmornice ali torpedi potujejo pod vodo z izredno visoko hitrostjo. “Inovativen pristop” (nadgradnja ruske superkavitacijske tehnologije), pri katerem je izredno važna oblika plovila, temelji na ustvarjanju zračnega mehurčka okoli plovila s čimer se zmanjša upor.

V teoriji bi lahko superkavitacijsko plovilo pod vodo doseglo hitrost zvoka, kar pomeni okoli 5,800 km/h. S tem bi se  zmanjšal čas potovanja za čezatlantske podvodno potovanja na manj kot eno uro, pri transpacifiški poti pa na približno 100 minut, je že leta 2001 poročal Tehnološki inštitut iz Kalifornije. Vendar pa večina znanstvenikov poudarja, da bi podmornica težko dosegla hitrost 3000-4000 km/h.

Pojav superkavitacija pod vodo

Največja težava superkavitacije pa je upravljanje, saj krmilni del, ki je sredi zračnega mehurčka, ni v stiku z vodo. Pri torpedu VA-111 shkval so to rešili s krmilnim sistemom na prednjem delu.

V času hladne vojne so znanstveniki v Sovjetski zvezi že razvili tehnologijo, imenovano superkavitacija, pri kateri potopljeno plovilo, ki ga poganja raketni pogon, obdaja zračni mehurček. Tako je sovjetski superkavitacijski torpedo VA-111 shkval  lahko dosegel hitrost do 370 km/h (sedaj že nad 600 km/h), kar je veliko hitreje od drugih običajnih torpedov. Sovjeti naj bi superkavitacijsko tehnologijo predali Kitajski, ki jo sedaj želi nadgraditi. Poleg Sovjetske zveze in Rusije, so podobne tehnologije preizkušali tudi v ZDA, Nemčiji, na Norveškem in tudi v Iranu, vendar so njihova dognanja ostala vojaška tajnost.

Sovjetska mornarica naj bi superkavitacijski torpedo VA-111 shkval  dobila že leta 1977, vendar naj ga zaradi tajnosti tehnologije ne bi uporabljala. V letu 2000 je v Rusiji odmevala vohunska afera, v katero sta bila vključena ruski znanstvenik Anatoly Babkin iz Tehniške univerze Bauman in direktor ameriškega podjetja Tehsours Marine Group Edmond Pope (nekdanji uslužbenec obveščevalne službe Ameriške mornarice). Slednjega je rusko sodišče spoznalo za krivega in mu dosodilo 20 let zapora, vendar ga je še pred novim letom pomilostilo zaradi kostnega raka.

Le pet let kasneje, sredi leta 2005, pa je Nemška mornarica sporočila, da je dobila superkavitacijski torpedo barracuda (proizvajalec Diehl BGT Defence), ki doseže hitrost vsaj 400 km/h. Leta 2006 je Iranska mornarica testirala svoj superkavitacijski torpedo hoot (kit), ki doseže podobno hitrost jot sovjetski shkval.

V Ruski mornarici naj bi bile s torpedi opremljene podmornice razreda borei, oscar II (antey), akula (typhoon, schuka-B), sierra II (kondor) in victor III (schuka).

Nepotrjene informacije pa kažejo na to, da naj bi se ruska podmornica Kursk razreda antej v Barentsovem morju avgusta 2000 potopila prav zaradi eksplozije nove verzije torpeda VA-111 shkval.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki