Italija naroča še 86 oklepnih vozil centauro II 120 mm

by Urednik

ITALIJANSKA VOJSKA MODERNIZIRA FLOTO OKLEPNIH VOZIL

Generalni sekretariat italijanske obrambe in italijanski Nacionalni direktorat za oborožitev sta proizvajalcu Iveco – Oto Melara (CIO) oddala naročilo za 86 protitankovskih oklepnih vozil centauro II 120 mm 8×8, z možnostjo naročila 10 dodatnih enot. V pogodbo je vključena tudi logistična podpora, oprema in rezervni deli.

Pogodba, ki označuje nadaljevanje začetne dobave 10 enot kolesnih tankov centauro II 120 mm  (naročenih s pogodbo julija 2018), se približuje zahtevi Italijanske vojske po skupaj 150 oklepnikih centauro.

Nove kolesne oklepnike centauro II imenujejo tudi “New Blindo Centauro”, v primerjavi s prejšnjo različico centauro I pa so povečali moč motorja, izboljšali opazovalne sisteme, mobilnost, ergonomijo, namerjanje na cilje, komunikacijsko opremo, boljša pa je tudi zaščita posadke.

Centauro II je bil javnosti sicer prvič predstavljen med obrambno razstavo Eurosatory junija 2016. Glavno orožje tega osemkolesnika je top tretje generacije 120/45 mm (opcija je tudi 105/52, izmenljiv z 120  mm), ki ima enako ognjeno moč kot sodobni bojni tanki, izstreljuje pa lahko tudi vse sodobno strelivo NATO kalibra 120 mm.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

 

Povezani članki