Novi težki plamenomet TOS-2 “tosochka” bodo pokrivali mejo z Ukrajino

by Urednik

RUSKA VOJAŠKA OKREPITEV JUŽNE MEJE

Južno smer bodo okrepili novi težki plamenometni sistemi TOS-2 tosochka, katerih dostava enotam se bo začela letos. Ustrezna odločitev je bila sprejeta na ministrstvu za obrambo Ruske federacije.

Južna smer v vojaškem oddelku Ruske federacije velja za najnevarnejšo zaradi razmer, ki se razvijajo v regiji in sosedov, vključno z Gruzijo in Ukrajino, ki sta “partnerici” Združenih držav Amerike. V zvezi s tem se je rusko vojaško ministrstvo odločilo za dobavo novih in moderniziranih težkih sistemov metalca plamena.

Govorimo o TOS-2 tosochka in TOS-1A solntsepek. Skupno naj bi zajemal tri glavna območja – Kavkaz, Krim in mejo z Ukrajino. Obenem lahko kolesne plamenometne sistem TOS-2, če je potrebno, premestijo v zahodno smer. Po navedbah ruskega časopisa Izvestije bodo namestitve teh oborožitvenih sistemov po navedbah vojaških virov potekale v dveh fazah. V prvi se bo povečalo število sistemov plamenometov v obstoječih enotah, na drugi pa bodo napoteni nove enote.
Težki plamenometni sistem TOS-2 je nastal na podlagi sistema TOS-1 buratino in TOS-1A solntsepek, vendar je za razliko od njiju večji in ima izboljšane taktične in tehnične značilnosti. Sistem je nastal ob upoštevanju izkušenj uporabe takšnega orožja med sovražnostmi na Bližnjem vzhodu.

Modernizirani sistemi TOS-1A solntsepek so opremljen s sodobnimi digitalnimi komunikacijskimi napravami, pa tudi opremo za zaprti prenos podatkov, kar omogoča integracijo v sisteme za avtomatsko upravljanje (ACS) taktične povezave. Poleg tega so za TOS-1A prilagodili močnejše strelivo TOS-2.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

Povezani članki