Novo kopensko vozilo brez posadke MTGR NC

by Urednik

MINI KOPENSKI ROBOT ZA POSEBNE NALOGE

Izraelsko podjetje Roboteam je nedavno predstavilo novega člana družine kopenskih vozil brez posadke (UGV-Unmanned Ground Vehicles). Gre za mikro taktičnega kopenskega robota z novo konfiguracijo (MTGR NC-Micro Tactical Ground Robot New Configuration), zasnovanega za uporabo v težjih terenskih razmerah.

MTGR NC je po dizajnu in merah izredno kompakten (mere robota brez/in s podvozjem 45,4×36,8×14,4 /47,2×46,9×16,5 cm), po masi (masa robota brez/in s podvozjem 7,2/8,6 kg) pa sodi med lažje kopenske robote v svoji kategoriji. Glede na majhno maso ga lahko v nahrbtniku prenaša in uporablja zgolj en operater. Robot lahko prenaša uporabni tovor z največjo maso do 4,53 kg, po bolj urejeni podlagi pa se lahko premika z najvišjo hitrostjo do 3,2 km/h.

kopenski mini robot MTGR NC 01

MTGR NC je opremljen z dnevno-nočno kamero z desetkratno povečavo, katere vidni kot je 360 stopinj, in mikrofonom. Doseg zavarovane podatkovne povezave ob neposrednem vidnem stiku (LOS-Line Of Sight) med robotom in  operaterjem je do 213 m. Čas uporabe robota je odvisen od naloge ter uporabljenih baterij (na voljo so standardne zamenljive 14 V in zmogljivejše 24 V baterije), vendar ne presega 4 ur.

kopenski mini robot MTGR NC 05

Robota MTGR NC je možno dodatno opremiti z manipulatorjem (robotsko roko), ki se ponaša s štirimi prostostnimi stopnjami (DOF-Degree Of Freedom). Operater krmili in nadzoruje robota s pomočjo prenosne robustne postaje za nadzor  ROCU-7 (Ruggedized Operater Control Unit) s 17,7 cm zaslonom, ki omogoča operaterju tudi sočasen nadzor več robotiziranih sistemov.

Pripravil: Drago Dakič Prelc, foto: Roboteam

Povezani članki