Poljska nabavlja zračno-obrambni sistem MIM-104 patriot za 5 milijarde USD

by Urednik

POLJAKI BODO ZA PROTILETALSKE RAKETNE SISTEME PATRIOT NAMENILI 5 MILIJARD DOLARJEV

Poljaki pospešeno nadaljujejo posodobitveni program svojih obrambnih sil, del tega pa je tudi tudi nakup novih raketnih sistemov zračne obrambe. Poljska vojska se je odločila za nakup ameriških sistemom MIM-104 patriot.

Kot poročajo poljski viri, naj bi dosegli precejšen napredek v pogajanjih z ameriškim proizvajalcem Raytheon glede 5 milijard dolarjev vredne dobave zračno-obrambnega sistema MIM-104 patriot. Vest je pred dnevi potrdil tudi poljski obrambni minister Antoni Macierewicz. Poudaril je, da so pogajanja zelo obetavna za Poljake in da so po njegovem mnenju presegli vse bistvene ovire. Ameriški proizvajalec Raytheon je tako pristal na poljsko zahtevo, da bi za polovico vrednosti posla opravili dela na Poljskem.

Natečaj za zračno-obrambni sistem v vrednosti približno 5 milijard dolarjev je osrednji program v procesu sicer obsežne modernizacije poljskih obrambnih zmogljivosti. Program posodabljanja oborožitvenih sistemov in opreme so Poljaki zaradi ukrajinske krize precej pospešili.

MIM-104 patriot je vsevremenski protiletalski – protiraketni sistem dolgega dosega za velike višine, doslej so ga preizkusili  že 2500-krat, v precej primerih tudi v dejanskih vojnih pogojih.

Pripravil: B. Knific, foto: Raytheon

Povezani članki