Raytheonov inženir aretiran zaradi prodaje informacij Kitajski

by Urednik

KITAJCEM NAJ BI INŽENIR RAZKRIVAL SKRIVNOSTI AMERIŠKE PROTIRAKTNE OBRAMBE

Ko je lansko leto odpotoval v tujino, je 48-letni inženir Raytheon Missile Systems Wei Sun podjetju povedal, da namerava odnesti s seboj prenosni računalnik HP EliteBook 840.

Sun, ameriški državljan kitajskega rodu je desetletje delal pri Raytheonu, četrtem največjem ameriškem obrambnem izvajalcu. Imel je varnostno dovoljenje na tajni ravni in delal na zelo občutljivih raketnih programih, ki jih uporablja ameriška vojska. Ker je računalnik Sun vseboval velike količine omejeno dostopšni podatkov, so mu Raytheonovi uradniki rekli, da njegovo odnašanje v tujino ne bo pomenila samo kršitve politike podjetja, ampak tudi resno kršitev zveznega zakona.

Sun je imel dostop do občutljive tehnologije protiraketne obrambe, ameriškim tožilcem pa ni prisluhnil.

Medtem ko je bil zunaj ZDA, se je Sun povezal z Raytheonovo notranjo mrežo na prenosnem računalniku. Nenadoma je poslal elektronsko sporočilo, v katerem naznanil, da po desetih letih odpoveduje službo, da bi se lahko izobraževal in delal v tujini.

Ko se je Sun teden dni pozneje vrnil v ZDA, je varnostnim uradnikom Raytheon sporočil, da je med potovanji obiskal le Singapur in Filipine. Toda nedosledne zgodbe o njegovem potovanju na zaslišanju so kmalu privedle do njegovega priznanja, da je s prenosnikom potoval tudi na Kitajsko.

Preiskovalec podjetja Raytheon je pregledal računalnik in potrdil, da vsebuje tehnične specifikacije, ki  so prepovedane za izvoz z mednarodnimi predpisi o prometu z orožjem (ITAR), poleg varnostne programske opreme, ki je sama po sebi pod nadzorom izvoza in zahteva posebno dovoljenje za prevoz zunaj ZDA.

Suna so naslednji dan po zaslišanju aretirali agenti FBI. Njegov odvetnik Cameron Morgan ni hotel dati izjave o tem. Pri Raytheonu pa so izjavili le, da je podjetje “sodelovalo v tej preiskavi”, več pa niso želeli pojasnjevati. Sodni dokumenti se nanašajo na dejstvo, da je Sun razpolagal z zaupnimi datotekami, povezanimi z več različnimi sistemi zračne obrambe, ki jih je Raytheon oblikoval za ameriško vojsko in so jih prodali ameriškim zaveznikom in pooblaščencem po vsem svetu.

Primer, o katerem doslej še niso obširneje poročali, je samo še eno v vrsti čedalje večjih prizadevanj Kitajske pridobitvi ameriške vojaške tehnologije. Varnostne službe države so že zaznale ogrožanje več deset ključnih ameriških orožnih sistemov, na primer  sistem terminalne protibalistične obrambe za velike višine – THAAD in raketni sistem protibalistične obrambe Aegis, ki ga uporablja Vojna mornarica ZDA. Leta 2018 so kitajski hekerji ukradli najbolj tajne načrte za nadzvočno protiladijsko raketo, ki jo je razvila mornarica, znano kot sea dragon. Vsiljivcem je po poročanju uspelo pridobiti ogromno količin občutljivih signalov in senzorskih podatkov, poleg celotne knjižnice elektronske vojne mornarice.

Pripravil: B. Knific, foto: Raytheon

Povezani članki