Severna Makedonija se bo pridružila balkanski bojni skupini EU

by Urednik

SEVERNOMAKEDONSKA VOJSKA V BOJNI SKUPINI HELBROC

Vojska Republike Severne Makedonije (ARSM, Armija Republike Severne Makedonije) se bo pridružila večnacionalni balkanski bojni skupini Evropske unije (EU) HELBROC z lahkim pehotnim vodom s 43 pripadniki v sestavi Prve letalske mobilne čete, namestnikom poveljnika in podčastnikom v štabu HELBROC.

Bojna skupina HELBROC, ki jo vodi Grčija, vključuje tudi Bolgarijo, Romunijo, Ciper, Srbijo in Ukrajino, so sporočili z obrambnega ministrstva.

Ministrica Radmila Šekerinska je ob naznanitvi te pomembne novice novopečenim poklicnim vojakom v vojašnici v Velesu  dejala, da sodelovanje v HELBROC-u poudarja prispevek vojske k procesu evropske integracije Republike Severne Makedonije.

“Vojska in obramba sta pomembni ne le za članstvo v Natu, ampak tudi za našo drugo strateško prioriteto – članstvo v EU. Vlada je potrdila, da se bo Severna Makedonija pridružila večnacionalni bojni skupini EU HELBROC.  S tem dokazujemo, da se naše ambicije niso končale s članstvom v Natu, ampak so se povečale in so argument plus za naše članstvo v EU,” je dejala Šekerinska.

Misije, ki jih opravlja HELBROC, vključujejo mirovne operacije, ločitev sprtih strani, stabilizacijo, obnovo in vojaško svetovanje tretjim državam, operacije za preprečevanja konfliktov in evakuacijo ter pomoč pri humanitarnih operacijah.

Avtor: Igor Božinovski, foto: Military Forum

Povezani članki