Španska vojska preizkuša oklepno bojno vozilo piranha V 8×8

by Urednik

ŠPANCI NAJ BI ŠVICARSKEGA OKLEPNIKA ŽE IZBRALI

Španska vojska bo začela s preizkušanji švicarskega kolesnega oklepnika Mowag piranha V 8×8, katerega naj bi sicer že septembra 2015 (neuradno) izbrali za novo pehotno vozilo. Španci nameravajo kupiti vsaj 300 novih kolesnih oklepnikov, zanje pa bodo namenili okoli 1,5 milijarde dolarjev.

Piranha 5 švicarskega  proizvajalca Mowag, ki deluje v sklopu ameriške korporacije General Dynamics Land Systems, je vse bliže španski armadi, ki se odloča za novo oklepno pehotno bojno vozilo (AIFV). Švicarski proizvajalec je tako pred dnevi podpisal pogodbo s španskim obrambnim ministrstvom o intenzivnih tehnoloških preizkušanjih kolesnega oklepnega vozila piranha V 8×8.

Čeprav je do prvih dobav še daleč, pa industrijski viri iz Španije navajajo, da je piranha V že skorajda zanesljivo postala novo oklepno pehotno bojno vozilo Španske vojske. Na preizkušanjih v Španiji bo pet vozil, program pa bo trajal vse do leta 2017. Naslednje leto naj bi se Španci tudi odločili za količino, oklepnikov, ki jih bodo naročili: med 300 in 400. Poleg General Dynamicsa sta v program vključena še proizvajalec motorjev SAPA in Indra – proizvajalec sistema za upravljanje vozila in oborožitvenih sistemov. V začetku letošnjega leta je španska vlada za razvojni program 8×8 – Vehículo de Combate sobre Ruedas (VCR) – namenila 89 milijonov evrov, projekt pa financira Ministrstvo za industrijo.

Najprej načrtujejo dobavo vozila v transportni izvedbi, ter v izvidniški in poveljniški izvedbi, kaneje pa bi sledile še bolj specializirane. Vrednost naročila so ovrednotili na 1,1 do 1,5 milijarde evrov. Novi oklepni osemkolesniki bodo v španski kopenski vojski zamenjali že precej zastarela in slabo zaščitena oklepna vozila BMR (Blindado Medio de Ruedas), ki so v uporabi že dobrih 30 let.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki