Ukrajina bo posodobila zračno-obrambni sistem S-300V1

by Urednik

MODERNIZACIJA UKRAJINSKIH ZRAČNO-OBRAMBNIH ENOT

Ukrajinsko obrambno ministrstvo je razkrilo načrte za posodobitev in vzpostavitev v operativno stanje sistema zračne obrambe zemlja-zrak dolgega dosega S-300V1 (SA-12 gladiator/giant). Prenovljeni sistem naj bi bil namenjen protiletalski in protibalistični obrambi, prav tako pa tudi obrambi proti manevrirnim raketam.

Ukrajinski obrambni minister Stepen Poltorak je izjavil, da so tekli pogovori, kako posodobiti zračno-obrambne sisteme S-300, kub, tor in druge. Kot je še navedel, so se na uradnem srečanju dogovorili, kako posodobiti celoten zračno-obrambni sistem Letalskih sil Ukrajine.

S-300V1 (V je oznaka za kopensko vojsko) je edini zračno-obrambni sistem te vrste, razvili pa so ga za izboljšanje zračne obrambe življenjsko pomembnih področij in najpomembnejših bojiščnih zmogljivosti, pa tudi državnih administrativnih in političnih središč. Ne gre pa za del sistema S-300, ki so ga razvili v Anteyu (in ne v Alamazu), rakete 9M82 in 9M83 pa so razvili v NPO Novator.

S-300V1 sestavlja poveljniško vozilo, opazovalni radar, sektorski radar in do 4 radarji za vodenje raket, ki jih je na lansirnem vozilu skupaj do 24. Cilji raketnega zračno-obrambnega sistema so letalniki na višinah od 25 do 30.000 m, cilji z zmanjšano radarsko sliko (zaznavnostjo), kot so brezpilotni letalniki in radarsko slabo zaznavna letala (stealth), pa tudi nadzvočne in podzvočne manevrirne rakete. Sistem S-300V1 hkrati spremlja do 24 ciljev in vanje neodvisno usmerja 48 raket (po dve za vsak cilj).

Pripravil: B. Knific, foto: Wikipedia

Povezani članki