Ukrajinska vojska dobila še 44 oklepnih vozil kozak-2M1

by Urednik

DODATNA KOLESNA OKLEPNA VOZILA ZA UKRAJINSKO VOJSKO

Oborožene sile Ukrajine so nedavno prejele dodatnih 44 novih oklepnih večnamenskih kolesnih vozil kozak-2M1 4×4, ki jih je razvilo ukrajinsko podjetje Practika.

Kot so sporočili iz urada predsednika Ukrajine, je slovesnost prevzema oklepnikov s strani Ukrajinske vojske potekala v okviru slavnostnih dogodkov ob 30. obletnici oboroženih sil Ukrajine.

»Pred 30 leti smo obnovili neodvisnost Ukrajine. Pred 30 leti so se rodile sile za zaščito. To so oborožene sile Ukrajine. Danes je njihov dan. Danes je njihov poklicni praznik. Danes je 30. obletnica oboroženih sil Ukrajine! Iz srca in v imenu Ukrajine vam in nam čestitam za ta veliki dan,« je na slavnosti dejal predsednik Volodimir Zelenski.

Kozak-2M1 je druga generacija lokalno razvitih oklepnih vozil z protiminsko zaščito (MRAP).

Ukrajinska vojska je oklepnik kozak-2M1 označila kot lahko taktično kolesno vozilo, namenjeno zagotavljanju zaščitene, trajne mobilnosti osebja in tovora. Ima dno trupa v obliki črke V, ki zagotavlja boljšo zaščito pred minskoeksplozivnimi napravami.

Kozak-2M1, ki ga proizvaja ukrajinsko znanstveno-proizvodno združenje Practika, ponuja zaščito, enakovredno NATO STANAG 4569 stopnje 2, ki zadostuje za zaščito vojakov pred kroglami kalibra 7,62×51 mm, izstreljenim na razdalji 30 m, kot tudi ročnimi granatami in protipehotnim eksplozivom.

Skoraj 14-tonski kozak-2M1 upravlja dvočlanska posadka in zmore prevažati najmanj šest vojakov v polni bojni opremi. Poganja ga dizelski motor, ki lahko razvije več kot 280 KM. Platformam, ki je opremljena s štirikolesnim pogonom z neodvisnim sistemom vzmetenja, pa naj bi dosegla največjo hitrost več kot 110 km/h.

Ukrajinska vojska ima v svoji oborožitvi že več kot 250 vozil oklepnih kozak 2M1, nekatere oborožene tudi z lanserjem 40 mm granat mitraljezom na strehi.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

 

Povezani članki