V BiH je policija Republike Srbske dobila 2 oklepnika despot 4×4

by Urednik

BOSANSKI PROIZVAJALEC OROŽJA TRB DOBAVIL PRVE OKLEPNIKE DESPOT

Notranje ministrstvo Republike Srbske, ene od dveh entitet v Bosni in Hercegovini, je pred dnevi od bosanskega proizvajalca orožja Tehnički remont Bratunac (TRB) prevzelo dve večnamenski oklepni vozili despot 4×4, ki ju bo uporabljala policija.

Notranji minister Republike Srbske Dragan Lukač je dejal, da je sedaj enota za boj proti terorizmu dobila novo opremo (dve oklepni vozili despot 4×4), ki ji omogoča, da v skladu z zakonom posreduje z novimi vozili v vseh situacijah, s katerimi se srečuje. Vrednost nakupa novih vozil ni znana.

Širši javnosti dokaj neznano podjetje Tehnički remont Bratunac (TRB) iz Republike Srbske je sicer na sejmu IDEX 2019 v Abu Dabiju v Emiratih predstavilo nekaj svojih izdelkov, med drugim tudi polavtomatsko pištolo RS9 vampir 9mm in oklepno vozilo despot 4×4.

Despot 4×4 je večnamensko oklepno vozilo, ki sta ga skupaj razvila TRB in vlada Republike Srbske, prvič pa je bilo predstavljeno na tamkajšnji praznik – Dan republike – 9. januarja 2019. Vozilo se lahko uporablja za patruljiranje in izvidniške misije, kot poveljevalno, transportno in/ali vozilo za podporo enotam za posebne operacije, za boj proti terorizmu, za nadzor meja in ozemlja, je povedal Slavenko Ristič, izvršni direktor podjetja Tehnički remont Bratunac.

Oklepno vozilo despot meri v dolžino 6,05 m, v višino 2,70 m in v širino 2,56 m. Največja masa vozila je 14 t, od tega do 3 t tovora, prepelje pa lahko do 9 vojakov. Največja hitrost vozila despot 4×4 je 120 km/h zahvaljujoč 7,2-litrskemu Mercedes-Benzovemu motorju s 240 KM. Rezervoar za gorivo, ki je razdeljen v dva rezervoarja, ima prostornino 400 litrov. Vozilo je mogoče opremiti z različnimi orožnimi postajami, ima certifikat STANAG 4569 ravni 2 in je lahko opremljeno z dodatnim balističnim oklepom STANAG 4569 ravni 3. Despot je prav tako certificiran za zaščito pred eksplozijami STANAG 4569 ravni 2a in 2b.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

Povezani članki