ZDA povečujejo vojaško prisotnost na Balkanu – v Grčijo napotile dodatne sile

by Urednik

NOVI DOGOVORI O VOJAŠKEM SODELOVANJU MED ZDA IN GRČIJO

Revidirani sporazum med ZDA in Grčijo o vojaškem sodelovanju predvideva, da bodo ameriški vojaki razporejeni v več deset objektov v tej južnobalkanski državi, navajajo mediji. To je druga sprememba sporazuma v treh letih, zadnja je bila leta 2019.

Novi sporazum med ZDA in Grčijo predvideva širitev ameriških baz, pri tem pa bodo Američani lahko uporabljali infrastrukturo vojaških baz Stefanovikio, Larisa in Alexandroupolis. Poleg tega bo Pentagon v skladu z dogovorom z Grčijo lahko uporabljal vse vojaške objekte v državi, prej so imele ZDA v uporabi le vojaško oporišče na Kreti.

Po navedbah grških časnikov  Washington “zahteva” najprej “začasno podaljšanje sporazuma za približno pet let”, da se ne bi spreminjal vsako leto. Pod drugo si ZDA želijo novih mest – oporišč za napotitev vojaških sil. Po poročanju časopisov je Washington predložil dokument z več kot 20 novimi napotitvenimi mesti. Ustvarjanje nove stalne baze, na primer na Kreti, ni bila tema pogovorov. Na območjih, kjer Američani predlagajo napotitev svojih vojaških enot, “se Grška in Ameriška vojska že udeležujeta skupnega usposabljanja” ali pa so že del Natove infrastrukture. Zato uresničitev dogovora naj ne bi bilo problemov, pišejo grški časniki.

Pripravil: B. Knific, foto: Dvishub

Povezani članki