Kuvajt naj bi kupil 28 ameriških lovcev F/A-18 super hornet

by Urednik

V KUVAJTU ŽELIJO PODVOJITI FLOTO BOJNIH LETAL F/A-18

Kuvajt načrtuje nakup 28-ih ameriških večnamenskih lovskih letal Boeing F/A-18 super hornet v vrednosti približno 3 milijarde USD, poroča agencija AFP. Dogovor še vedno zahteva uradno odobritev ameriške vlade, ki strogo nadzoruje prodajo oborožitvenih sistemov v tujino.Kuvajtske oblasti naj bi za dovoljenje za nakup že zaprosile ameriški kongres. Dokončna odločitev naj bi bila sprejeta 13. maja 2015 tekom srečanja zalivskih voditeljev z Barackom Obamo v Washingtonu.

Sklenitev posla za 28 novih lovcev F/A-18 E/F bi okrepilo vojaško moč Kuvajtskih letalskih sil, ki sodelujejo v mednarodnem zračnem posredovanju v Jemnu proti upornikom iz vrst Hutov. Kuvajt je že podpisal pismo o nameri, nakup pa bi lahko uradno potrdili že v prihodnjih dneh, ko ameriški predsednik Barack Obama gosti zalivske voditelje v Washingtonu.

Predstavniki šestih zalivskih držav – Kuvajt, Savdska Arabija, Bahrajn, Združeni arabski emirati, Oman in Katar – bodo skušali v Beli hiši dobiti vnaprejšnjo podporo s strani Washingtona, predvsem v luči nedavnih jedrskih pogovorov z Iranom.

Kuvajtska vojska se je odločala med nakupom evropskega lovca Eurofighter typhoon (konzorcij izdelovalcev sestavljajo BAE Systems, Airbus Defense and Space in Finmeccanica) in ameriškega Boeing F/A-18E/F super hornet.

Kuvajtske letalske sile imajo v svoji floti že 27 bojnih letal prejšnje generacije F/A-18C hornet, ki so jih  kupili v 1990-ih letih, po tem ko so ameriški vojaki osvobodili to majhno, a z nafto bogato državo pred iraškimi vsiljivci.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki