Kuvajt naročil 28 lovcev Eurofighter typhoon

by Urednik

KUVAJT BO Z EUROFIGHTERJI ZAMENJAL STARE LOVCE F/A-18

Kuvajt je v teh dneh podpisal pogodbo za nakup 28 Eurofighterjevih bojnih letal typhoon, levji delež pri tej kupčiji pa naj bi pripadel italijanski Finmeccanici, poroča italijansko obrambno ministrstvo. Posel je bil sklenjen na ravni držav – Italije in Kuvajta, nosilec posla pa je italijanski proizvajalec letal Finmeccanica.

Kuvajt se je za eurofighterje odločil potem, ko so nekajkrat odložili dobavo Boeingovih F/A-18 super hornetov. Eurofighterjevi typhooni bodo zamenjali prav obstoječo kuvajtsko floto že ostarelih prvih verzij lovcev F/A-18 hornet. Za posel so se dogovorili lani novembra v Torinu, potem ko so precej časa čakali na ameriški odgovor glede dobave F/A-18. Na podpis pogodbe so Kuvajtčani v nedeljo, 31. januarja 2016, povabili italijanskega obrambnega ministra Roberta Pinottija.

Kot računajo, naj bi prešolanje pilotov Kuvajtskih letalskih sil na evropska bojna letala trajalo vsaj poldrugo leto. Družba Eurofighter bo Kuvajtu dobavila 22 enosedov in šest dvosedov. Industrijski viri ocenjujejo vrednost posla na 8 milijard evrov (8,7 milijard USD), bodo pa kuvajtske izvedenke lovcev typhoon prve (namenjene tujim trgom) opremljene z novim radarjem za elektronsko skeniranje, ki so ga razvili za to letalo. Pričakujejo, da bodo letala začeli Kuvajtu dobavljati v letu 2019, oborožili pa naj bi jih tudi z raketami, kot sta storm shadow in meteor. Italijanom bo v tem skupnem evropskem poslu (v katerem sodelujejo poleg njih še Španija, Velika Britanija in Nemčija) pripadel polovični delež, v italijanski Finmeccanici pa bo tudi potekala zaključna montaža typhonov.

Pripravil: B. Knific, foto: Eurofighter, Military Forum

Bojna in vojaška letala, posebna izdaja revije Obramba (klik)

Bojna in vojaška letala, posebna izdaja revije Obramba Vsebinska poglavja:
– Sto let razvoja bojnih in vojaških letal
– Klasifikacija bojnih in vojaških letal
– Taktika bojnega letalstva
– Radarji sodobnih bojnih letal
– Šolska letala
– Bombniki – izumirajoča vrsta
– Izvidniki, patruljna letala, letala za zgodnje odkrivanje
– Transportna letala

Povezani članki