Na Bližnjem vzhodu poteka največja mornariška vojaška vaja IMCMEX 2014

by Urednik

AMERIČANI ŽELIJO OKREPITI REGIONALNO VARNOST NA BLIŽNJEM VZHODU

Na Bližnjem vzhodu poteka največja mornariška vojaška vaja IMCMEX 2014 (International Mine Countermeasures Exercise) v kateri sodeluje kar 44 mornaric iz šestih kontinetov. Namen vaje, ki poteka od 30. oktobra do 13. novembra 2014, je spodbujati regionalno varnost prek operacij za protiminsko pomorsko delovanje.

Mednarodna vaja protiminskega delovanja IMCMEX 2014 je največja pomorska vaja na Bližnjem vzhodu, na kateri sodeluje več kot 6.500 mornarjev iz 44 držav. Vajo organizira Centralno poveljstvo Ameriške mornarice, vodi pa jo ameriška 5. pomorska flota. Vaja poteka v Arabskem zalivi, Omanskem morju, Adenskem zalivu, Rdečem morju in delu Indijskega oceana.

Na vaji je prisotnih 70 mornariških helikopterjev na 35-ih vojaških ladij, ki so razdeljene v tri projektne skupine – po ena v Perzijskem zalivu, Hormuški ožini in v Omanskem zalivu. Poleg Ameriške mornarice imajo na vaji ključno vlogo mornariške sile iz Japonske, Velike Britanije, Katarja, Savdske Arabije, Kuvajta, Francije, Belgije, Avstralije, Kanade, Norveške, Nizozemske in Estonije.

Namestnik poveljnika vaje, Britanec  Keith Blount je ob začetku vaje izjavil: “Svobodna plovba na odprtem morju in v mednarodnih ožinah je ključnega pomena za ohranjanje svetovnega gospodarstva. Ta vaja ponuja edinstveno priložnost za narode iz vsega sveta, da sodelujejo in dokažejo svojo sposobnost pri ohranjanju odprtosti plovnih poti.”

Začetne faze vaje IMCMEX 2014 so potekale na kopnem, kar sodelujočim državam omogoča, da  spoznajo različne načine komunikacije, kar je izziv, saj ima vsaka mornarica svoje sistem. Druga faza vaje bo namenjena skupnemu načrtovanju protiminskega delovanja in  skupnih manevrov. Osrednja faza bo protiminsko delovanje na terenu in delovanju na področju zaščite pomorske infrastrukture in pomorske varnosti.

Pripravil: A. Knific, foto: US Navy

VIDEO: Pomorska vojaška vaja IMCMEX 2014

Povezani članki