Nova ruska pištola P-15 lebedev gre v serijsko proizvodnjo

by Urednik

NOVA RUSKA PIŠTOLA IZ KONCERNA KALAŠNIKOV

V Rusiji bodo kmalu začeli s serijsko proizvodnjo najsodobnejše ruske pištole PL-15 lebedev (prej PL-14), je sporočil Alexander Gvozdik, generalni direktor Mehanične tovarne Izhevsk, ki je del proizvajalcev strelnega orožja Koncerna Kalašnikov.

Tiskovna služba Koncerna Kalašnikov je tudi sporočila, da so v tovarni Izhevsk že začeli organizacijo nove proizvodne linije za začetek serijske proizvodnje pištole lebedev v kalibru 9mm, medtem ko so razvoj in preizkušanje (prototipne) pištole že zaključili.

Prototip pištole PL-15, ki jo je zasnoval Dmitry Lebedev, je bil sicer prvič predstavljen na Mednarodnem vojaškem in tehničnem forumu Armada-2015, testiranja tega orožja pa naj bi zaključili konec leta 2017.

Nova ruska pištola PL-15 lebedev, ki uporablja naboje 9×19 luger, se odlikuje po majhni širini – od 21 mm spredaj do 28 mm v območju oprijema. Dvostranski položaj in konfiguracija vzvodov – varoval pištole omogočata, da jo lahko uporablja tako desničar kot tudi levičar.

Pištola PL-15 ima indikator obremenjene komore, ki omogoča kontrolo orožja z dotikom in, skupaj s spremenjeno geometrijo komore, omogoča streljanje tudi s podstandardnim strelivom.

Pištolo PL-15 lebedev z dvojnim delovanjem sprožilca (DA) so začeli razvijati v letu 2014 z namero skonstruirati orožje, primerno tako za vojaško kot varnostno rabo in športno streljanje, seveda z nekaj potrebnimi modifikacijami za ‘’profesionalno’’ rabo. Pomembno besedo v razvoju orožja so imeli ruski praktični strelci in pripadniki specialnih enot spetznaz. Ključni pri konstrukciji pištole PL-14 so bili ergonomija, optimalno uravnoteženje, velika zanesljivost in obstojnost (pričakujejo, da bodo iz nje lahko izstrelili vsaj 10.000 nabojev ruskega vojaškega kalibra 7N21 AP, pri uporabi komercialnega streliva 9 mm pa še enkrat več!), prilagojenost za streljanje z levo in desno, kar največja varnost pri rokovanju.

Pištolo lebedev so leta 2015 predstavili kot PL-14, v PL-15 pa so jo preoznalčili 2016, potem ko so dodali nekaj zunanjih in notranjih izboljšav. V kompaktni verziji PL-15K so jo predstavili leta 2017. Prav tako so jo opremili z alternativnim proženjem z enojnim delovanjem (SA) kot PL-15-01 in  PL-15K-1. Pištola ima okvir za 15 nabojev.

Pripravil. B. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki