Novo večnamensko plovilo za italijansko obalno stražo

by Urednik

NA RAZPISU ZMAGALA ITALIJANSKA LADJEDELNICA FINCANTIERI

Italijanska obalna straža je v Rimu z italijansko ladjedelnico Fincantieri podpisala pogodbo za projektiranje in gradnjo večnamenske ladje.

Naročilo, s katerim so zaključili razpisni postopek, je vredno okoli 80 milijonov evrov in predvideva izgradnjo ene večnamenske ladje, 5-letno začasno podporno službo ter možnost uveljavitve opcijske pravice za izgradnjo dveh dodatnih enot.

Projekt nove večnamenske ladje združuje potrebe Italijanske obalne straže z izkušnjami, pridobljenimi s patruljnima ploviloma “Dattilo” in “Diciotti”, ki jih je Fincantieri dobavil v letih 2013 in 2014.

Nova večnamenska ladja bo lahko opravljala misije na dolge razdalje, ki bo presegala 4800 milj, z avtonomijo najmanj 20 dni. Pri tem bo zahvaljujoč sodobnim tehnologijam na krovu ter komunikacijskim in radarskim sistemom  lahko ladja prevzela tudi vodilno vlogo pri usklajevanju letalskih in pomorskih sredstev na območjih delovanja.

Novo plovilo s skupno dolžino približno 85 metrov bodo odlikovale velike manevrske zmogljivosti zahvaljujoč dizel-električnemu pogonu azimutnega tipa in dvema premčnima potisnikoma za dinamično pozicioniranje. Ladja bo imela tudi veliko delovno palubo z dvigali in ploščad za vkrcanje kolesnih vozil, skupaj s ploščadjo, ki bo omogočala pristajanje in vzletanje helikopterjev, sisteme za preprečevanje onesnaževanja, bolnišnični prostor in drugo opremo.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

 

Povezani članki