Pirotehniki v Slovenski vojski

by Urednik

ZA PIROTEHNIKA JE VARNOST NA PRVEM MESTU

V Slovenski vojski za strelivo skrbijo pirotehniki iz sestave voda za vzdrževanje streliva, minskoeksplozivnih sredstev in raket, ki spada pod okrilje 157. logističnega polka, ki v Slovenski vojski skrbi za vzdrževanje materialnih sredstev.

Poslanstvo pirotehnikov je zagotoviti, da je strelivo, ki ga vojaki uporabijo bodisi na vadišču bodisi na bojišču, varno in zanesljivo za uporabo, ki bo prinesla želen učinek na cilju. Pri delu jim večinoma preti nevarnost eksplozije, zato varnost postavljajo na prvo mesto.

Pirotehniki Slovenske vojske najbolj zahtevno nalogo razstavljanja eksplozivnih sredstev opravijo v sodobnem namenskem objektu, delavnici za vzdrževanje streliva (fotogalerija), ki je del skladišča streliva Podstrmec pri Borovnici. Strelivo (granato, mino, raketo) razstavijo, pregledajo sestavne dele, po potrebi jih zamenjajo ali odpravijo napake, nato zopet sestavijo, neustrezne ali zastarele komponente pa reciklirajo ali uničijo. Poleg tega v skladiščih streliva opravljajo kontrolno-tehnične preglede in nadzirajo stanje streliva, prav tako spremljajo enote Slovenske vojske na vajah z bojnim streljanjem.

Poleg običajnih nalog so pirotehniki Slovenske vojske jeseni začeli s sanacijo podjetja v stečaju KIK Kamnik, kar jih bo zaposlovalo še dobršen del letošnjega leta. Odgovore na vprašanja – kako postati pirotehnik v Slovenski vojski, katere lastnosti krasijo pirotehnika in kakšna je narava dela – najdete v priloženem videu.

Pripravil: Jure Mikelj, foto: Postani vojak

Pirotehniki Slovenske vojske v KIK Kamnik odstranjujejo nevarne snovi

Slovenska vojska je v začetku tedna začela sanacijo prostorov podjetja KIK Kamnik, ki je v preteklosti proizvajalo eksplozivne in druge nevarne snovi.

VIDEO: Predstavitev poklica pirotehnika v Slovenski vojski

Povezani članki