Pirotehniki Slovenske vojske v KIK Kamnik odstranjujejo nevarne snovi

by Urednik

ZAČETEK SANACIJE V SMODNIŠNICI V KAMNIKU

Slovenska vojska je v začetku tedna začela sanacijo prostorov podjetja KIK Kamnik, ki je v preteklosti proizvajalo eksplozivne in druge nevarne snovi.

Nevarne snovi grožnja za ljudi in okolje

V ponedeljek, 18. novembra, je Slovenska vojska skladno s sklepom vlade začela izvajati sanacijo v podjetju KIK – Kemijska industrija Kamnik, ki je v stečaju. Podjetje se je v preteklosti ukvarjalo s proizvodnjo, prodajo in skladiščenjem eksplozivnih in drugih nevarnih snovi, ki sta jih uporabljali tako Jugoslovanska armada kot Slovenska vojska (šolska, vadbena in bojna sredstva). Zaradi opustitve proizvodnje se je varnostna in okoljska problematika v kompleksu nekdanjega podjetja tako poslabšala, da je bilo treba v okviru delovne skupine pod vodstvom Ministrstva za notranje zadeve, ki vključuje predstavnike več resorjev (tudi Slovenske vojske), sprejeti vrsto ukrepov.

Delo bo opravila enota pirotehnikov Slovenske vojske

Slovenska vojska je s svojo pirotehnično ekipo izdelala operativno izvedbeni načrt čiščenja in uničevanja nevarnih sredstev in snovi v kompleksu KIK, v katerem so opredeljene vse metode in načini poteka sanacije. Poleg poveljujočih bo na delovišču izmenjujoče sodelovalo 30 pripadnikov Slovenske vojske, v najboljših pogojih pa hkrati 20 pripadnikov na treh različnih mestih. Sodelovali bodo tudi pripadniki Policije.

Postopki sanacije in uničevanja sredstev bodo izvedeni skladno s poslanstvom enote za vzdrževanje streliva, minskoeksplozivnih sredstev in raket z že utečenimi postopki in načini dela enote. Glavnino sredstev bodo uničili, preostali del pa razstavili in odpeljali v skladišče. V svoje delo so vključili visoke okoljevarstvene standarde in norme za ravnanje z oporečno embalažo in odpadno surovino – odpadke bodo uvrščali v kategorije glede na način njihove klasifikacije, hrambe in načina uničenja.

Pripravil: Jure Mikelj, foto: Slovenske Novice, Gorenjski glas

V Slovenski vojski za strelivo skrbijo pirotehniki iz sestave voda za vzdrževanje streliva, minskoeksplozivnih sredstev in raket iz 157. logističnega polka.

Povezani članki