Podmornice zveze Nato na severnih mejah z Rusijo

by Urednik

“UMIRJANJE” RUSIJE NA SEVERU EVROPE

Zveza Nato je potrdila, da je intenzivirala prisotnost podmornic v bližini ruskih meja na skrajnem severu, je izjavil generalni sekretar Severnoatlantskega zavezništva Jens Stoltenberg na tiskovni konferenci pred sestankom obrambnih ministrov članic v Bruslju, 13. in 14. februarja.

“Podmornice članic zveze Nato so prisotne v skrajni severni coni, na področju Norveške. Tako zagotavljamo zanesljivo obrambo in ’umirjamo’ Rusijo,” je izjavil Stoltenberg.

Dodal je še, da sta Nato in Norveška transparentna, slednja pa v zadnjih letih intenzivno razvija vojaško-pomorski potencial. Enako počnejo še Velika Britanija, Danska in druge države zveze Nato, ki so aktivne na skrajnem severu. Kot je pojasnil, se vse to dogaja zaradi Rusije, ki intenzivira pomorske sile v tem rajonu, gradi velike baze v Kolski ožini in razporeja podmornice – nosilke jedrskega orožja. Obenem je Stoltenberg poudaril, da želi Nato nadaljevati sodelovanje z Rusijo v Arktičnem svetu in Svetu za Barentsovo morje, med drugim tudi zaradi zagotavljanja učinkovitosti iskalnih in reševalnih akcij na morju.

Pripravil: B. Knific foto: Royal Navy

Povezani članki