Razkrita skrivnost britanske jedrske podmornice HMS Turbulent

by Urednik

NEKDANJI POVELJUJOČI ČASTNIK RAZKRIL INCIDENT S SKORAJŠNJIMI ŽRTVAMI

Britanski časopis Plymouth Herald je danes, 4. junija 2014, objavil šokantno pripoved poveljujočega častnika Ryana Ramseya o skorajšnji katastrofi britanske jedrske podmornice HMS Turbulent (S87) razreda trafalgar iz leta 2011.

Ramsey je za časnik spregovoril o do sedaj neobjavljeni skrivnosti jedrske podmornice Kraljeve britanske mornarice, ki je imela poleti 2011 velike težave s pregrevanjem, zaradi česar bi lahko umrla večina posadke. Tragičen dogodek se je zgodil 26. maja 2011, okoli 10:30 po lokalnem času in le tri ure po tem, ko je podmornica zapustila pristanišče Fujairah v Združenih arabskih emiratih.

Na britanski jedrski podmornici HMS Turbulent je okvara hladilnega sistema sredi Indijskega oceana povzročila dvig temperatur v podmornici na 60⁰ Celzija ob 100 % vlažnosti, zaradi česar se je onesvestilo 26 mornarjev. Osem izmed njih je bilo v življenjski nevarnosti, je povedal Ramsey.

Zaradi okvare klimatske naprave so se sistemi v strojnici tako segreli, da jih niso mogli več prijeti z rokami, oglašal pa se je alarmni sistem, ki opozarja na nezgodo na krovu.

Tri leta po doslej neprijavljenem incidentu je Ryan Ramsey, takrat poveljujoči častnik na podmornici HMS Turbulent (S87) razreda trafalgar, razkril: “Resnično sem mislil, da je, da bomo izgubili nekaj življenj na krovu. Ljudje so umirali.”

 ” V nekaj urah so spalnice na podmornici postale provizorične bolniške sobe. Mornarji  so en za drugim padali na tla po celotni podmornici, mnogi na svojih delovnih postajah. Imeli smo “žrtve” v kontrolni sobi, strojnici, na mostu, kuhinji, v kabinah in kopalnicah. Bilo je absolutno zastrašujoče in ni me strah priznati, da sem bil prestrašen. Med hojo po podmornici sem videl resničen strah v očeh moje posadke. Videl sem resnično zaskrbljenost, ker preprosto nismo vedeli, kako bomo šli skozi to. Ljudje so jokali in vse se je vrtelo okoli preživetja.”

Britanska jedrska podmornica HMS Turbulent razreda trafalgar

Ramsey se je soočil s težko odločitvijo, saj se tovrstna napaka do takrat še ni zgodila na jedrskih podmornicah razreda trafalgar, zato posadka ni razumela točnega vzroka problema. Še večje težave pa so imeli s tem, da posadka ni imela dostopa do pokvarjenih sistemov, saj je bila oprema preveč vroča na dotik.

Razumljivo je, da se zaradi strahu pred “političnimi vprašanji” nismo mogli obrniti nazaj in pristati v Fujairahu s pokvarjeno jedrsko podmornico, pojasnjuje Ramsey. Namesto tega je moral rešiti težavo z obolelimi – kar petino 130-članske posadke. Zato je ukazal, da se odpreta dve loputi, skozi kateri je v podmornico dotekal hladnejši zrak, 15 obolelih pa so prenesli na površje. Vendar pa zaradi visokih zunanjih temperatur, 42 ⁰ Celzija, to ni prav dosti pomagalo, podmornica pa se je znova začela segrevati.

Ramsey se je zato skupaj z ostalimi na poveljniškem mostu odločil, da poskusijo s potopom ohladiti podmornico. Šele po potopu na globino več kot 200 metrov so temperature končno začela upadati.

Izkazalo se je, da je težava nastala zaradi blokiranih sesalnih ceveh podmornice, kar so povzročili morski rakci, ki so se v cevi naselili med postankom v pristanišču Fujairah v Združenih arabskih emiratih.

Le 24 ur kasneje je klimatski sistem začel normalno delovati, posadka pa dobro okrevala, britanska jedrska podmornica HMS Turbulent pa nadaljevala svojo pot.

Ryan Ramsey na podmornici razreda trafalgar

Ryan Ramsey je marca letos zapustil Britansko kraljevo mornarico po 25-ih letih delovne dobe, zato se je zdaj odločil razkriti skrivnost jedrske podmornice HMS Turbulent.

Podmornico HMS Turbulent so po 29-ih letih upokojili in razgradili v juliju 2012, predvsem zaradi incidenta v letu 2011, medtem ko so štiri podmornice razreda trafalgar še vedno v uporabi.

Britansko obrambno ministrstvo časniku Plymouth Herald sinoči ni bilo na voljo za komentar o incidentu.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos, Scott Mcaulay

VIDEO: Podmornice razreda trafalgar

Povezani članki