Razveseljiv izum – detektor min v podplatu čevlja

by Urednik

KOLUMBIJCI RAZVILI OSEBNI DETEKTOR MIN NAMEŠČEN V PODPLATU ČEVLJA

Kolumbijsko podjetje Lemur Design Studio je razvilo izviren osebni detektor min imenovan SaveOneLife (reši eno življenje). Sestavljen je iz opozorilne naprave na uri in vložka v čevlju, ki deluje kot  detektor min. Detektor deluje tako, da ko elektronski sistemi v čevlju zaznajo mino takoj obvestijo uporabnika.

Princip delovanja detektorja min SaveOneLife je podoben kot pri detektorju kovin. Znotraj podplata je v vložku čevlja nameščen oddajnik in sprejemnik. Oddajnik generira elektromagnetno polje, sprejemnik pa zaznava deformacije zaradi prisotnosti prevodne kovine. Deluje do dveh metrov oddaljenosti in ko sprejemnik zazna sumljiv predmet, izmeri razdaljo ter položaj. Informacije o lokaciji mine nato prikaže na majhnem zaslonu na uri. Uporabnika lahko o prisotnosti mine opozori tudi z zvočnim opozorilnim signalom.

Detektor min SaveOneLife seveda ne more rešiti problema protipehotnih min, vendar lahko bistveno zmanjša število smrtnih žrtev zaradi min. Zaenkrat je razvit le prototip, ki pa ga Kolumbijci želijo razviti v uporaben izdelek in zato iščejo vlagatelje.

Vsekakor bo ta izdelek lahko rešil mnogo življenj po celem svetu, sploh če vemo da skrita neeksplodirana ubojna sredstva vsako leto ubijejo na tisoče ljudi. Po mnenju nevladne organizacije Mednarodna kampanja za prepoved protipehotnih min (International Campaign to ban Landmines – ICBL) so mine med leti 1999 in 2009 ubile 73.576 ljudi. Število ljudi pohabljenih zaradi min pa je ocenjeno na več sto tisoč, kar 80% je civilistov in od tega 20% otrok.

Grobe ocene kažejo, da je okoli 100 milijonov min skritih po vsem svetu. Po mnenju ZN bi za razminiranje celotnega planeta potrebovali 33 milijard dolarjev, razminiranje pa bi trajalo kar 1100 let.

V boju proti neeksplodiranim ubojnim sredstvom velja omeniti tudi slovensko fundacijo ITF Ustanova za krepitev človekove varnosti, ki se ukvarja z razminiranjem po vsem svetu.

Slovenska fundacija ITF Ustanova za krepitev človekove varnosti je bila ustanovljena marca 1998 in že vrsto let vodi mednarodne projekte razminiranja na območjih, kjer so se nedavno končali oboroženi spopadi – še posebno dejavni so na področju bivše Jugoslavije, kot tudi na Bližnjem vzhodu in srednji Aziji. Ustanova ITF je s celovitim pristopom k reševanju problematike dejavna tudi na projektih zmanjševanja humanitarnih in socio-ekonomskih nevarnosti, ki so posledica min in ostalih eksplozivnih ostankov oboroženih spopadov, zmanjševanju nevarnosti človekove varnosti v post konfliktnih območjih od drugih ubojnih sredstev preko uničevanja presežka in zastarelih zalog konvencionalnega orožja ter zmanjševanje nevarnosti širših razdiralnih izzivov, ki prav tako negativno vplivajo na človekovo varnost.

Pripravil: A. Knific, foto: Lemur Studio Design

Povezani članki