Rusija pospešila razvoj novega strateškega bombnika PAK-DA

by Urednik

TUPOLJEVO “LETEČE KRILO” ZMAGALO NA NATEČAJU ZA BOMBNIK PAK-DA

Rusija bo začela z razvojem novega strateškega bombnika 5. generacije že leta 2014, je sporočil predstavnik ruske letalske industrije.

Projekt novega ruskega bombnika, ki je znan kot PAK -DA (“perspektivnyi aviatsionnyi kompleks dal’ney aviatsii” – kompleksno letalo prihodnosti dolgega dometa), poteka že nekaj let, vendar je dobil uradno zeleno luč od ruskega vodstva v letu 2011.

“Letos smo sprejeli odločitev da pospešimo razvoj letala PAK -DA,” je dejal Mikhail Pogosyan, vodja ruske Združene letalske korporacije, na srečanju o prihodnosti ruskega vojnega letalstva, ki ji je predsedoval ruski predsednik Vladimir Putin.

“V septembru smo končali koordinacijo projekta (PAK-DA) z obrambnim ministrstvom in se sedaj pripravljamo na začetek raziskav in razvoja teh letal v polnem obsegu v naslednjem letu,” je dejal Pogosyan.

Po poročanju ruskih medijev, ki navajajo nekatere vire na obrambnem ministrstvu, je oblikovalski biro Tupoljev zmagal na natečaji za PAK-DA s svojim konceptom podzvočnega letala z obliko “letečega krila”, ki zagotavlja vrhunske “stealth” sposobnosti.

Koncept ruskega bombnika PAK-DA 5. generacije

Rusko ministrstvo za obrambo je vztrajalo, da mora biti novi strateški bombnik PAK -DA opremljeni z naprednimi sistemi za elektronsko bojevanje in oborožen z novimi jedrskimi vodenimi izstrelki dolgega dosega, poleg različnih visokopreciznih konvencionalnih oborožitvenih sistemov.

Novi bombnik naj bi po načrtih šel v proizvodnjo leta 2020 in ga bodo najverjetneje izdelovali na novi montažni liniji v Kazanskem obratu KAPO, glede na izjave uradnikov na ruskem obrambnem ministrstvu.

Z novimi strateškimi PAK –DA želijo Ruske letalske sile v naslednjem desetletju zamenjati zastarelo floto 63-ih strateških bombnikov Tupoljev Tu- 95MS bear in 13-ih Tu- 160 blackjack.

Do prihoda novih bombnikov PAK-FA pa bodo Ruske letalske sile že v prihodnjih letih posodobile sedanje bombnike, vendar se še ne ve v kakšnem številu. Predhodni preizkusi posodobljenega bombnika Tu – 160 in Tu- 95 so že končani, sedaj pa čakajo na potrditev državne komisije, je dejal Pogosyan. Posodobljeni bombniki Tu – 160 in Tu- 95 bodo oboroženi z najsodobnejšim orožjem, izboljšano elektroniko in letalske sisteme, kar bo podvojilo bojno učinkovitost.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki