Rusija prizemljila strateške bombnike Tu-95 bear

by Urednik

RUSKEMU BOMBNIKU TU-95 PRED VZLETOM ZAGOREL MOTOR

Rusija je prizemljila bombnike Tu-95 bear dokler ne bodo znani rezultati varnostne preiskave po nesreči enega bombnika Tu-95, ki se je zgodila 8. junija 2015, ko je na vzletno-pristajalni stezi zagorel motor, poročajo ruski mediji.

Prepoved letenja zajema 71 bombnikov Tu-95MWS6/16, ki jih uporabljajo Ruske letalske sile (Voyenno-Vozdushnyye Sily / VVS), v veljavi pa bo vse dokler bo trajala preiskava nesreče, ki se je zgodila na letališču Ukrainka v okrožju Amur na ruskem daljnem vzhodu.

Nesreča se je zgodila pred rutinskim poletom, ko je ruski strateški bombnik Tu-95 pospeševal na stezi letališča Ukrajinka. Na letalu ni bilo oborožitve, ogenj pa je izbruhnil na motorju.

Letala Tu-95 so operativna od leta 1956, nesrečni bombnik pa je iz Poveljstva letalstva dolgega dosega (nekdanje 38. letalske armade), v kateri so še bombniki Tu-22 backfire in Tu-160 blackjack skupaj z letečimi tankerji Il-76 midas.  Bombniki Tu-95 so nosilci jedrskega orožja, opremijo pa jih lahko z manevrirnimi raketami Kh-55/AS kent z 200 kt jedrsko bojno konico ali pa z manevrirno raketo s konvencionalno bojno konico Kh-101.

Poveljstvo letalstva dolgega dosega Ruskih letalskih sil je v fazi posodabljanja, oba nosilna bombnika – T-95 in Tu-160 – pa nimata ustreznega nadomestila v srednjeročnem obdobju, kajti bombnik naslednje generacije PAK-DA naj bi postal v najboljšem primeru operativen šele v letu 2023, pa tudi ta podatek je precej ambiciozen.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Photos

letalski salon MAKS 2015

Povezani članki