Ruska letala iz Sirijo »nagnala« ameriške in izraelske lovce

by Urednik

RUSKA BOJNA LETALA ODLOČNO NADZORUJEJO SIRSKI ZRAČNI PROSTOR

Iz Pentagona je prišlo sporočilo, da je eno njihovih vojaških letal spremenilo ruto letenja nad Sirijo, da bi se približalo letalom Ruskih letalskih sil, o čemer je tudi v Rusiji poročal Vzgljad. Ruska lovci Su-30 so pred dnevi prav tako stran od Sirije pregnali 4 izraelska bojna letala F-15.

Kot navaja Pentagonov uradni tiskovni predstavnik kapitan Jeffery  Davis, so imeli piloti Ameriških letalskih sil (USAF)  vsaj eno situacijo, da so se izognili približevanju z ruskimi letali na varni razdalji, ob tem pa bili primorani spremeniti smer letenja.

CNN pa navaja še drugačne podatke, sklicuje pa se prav tako na Davisa. Po informacijah tega ameriškega TV kanala sta morala smer poleta nad Sirijo spremeniti dva ameriška lovca F-16, ki sta poletela iz turške baze Incirlik, da bi bombardirala sile Islamske države (ISIS) v bližini mesta Raqqa. Po besedah tiskovnega predstavnika letali nista mogli izpolniti svoje naloge. Kot je še navedel CNN, so ameriški piloti dobili ukaz, da spremenijo ruto letenja, če opazijo ruska vojaška letala na oddaljenosti 20 navtičnih milj.

Incident se je zgodil pred nekaj dnevi po prvem kontaktu Ruskih in Ameriških letalskih sil na temo varnosti v Siriji, je še dodal Davis.

Turški lovci F-16 prestrezali ruskega suhoja Su-30

Že v soboto, 3. oktobra 2015, pa se je zgodil incident na sirsko-turški meji, ko je ruski lovec Suhoj Su-30 priletel v turški zračni prostor (približno 5 milj) med napadom na položaje Islamske države v vasi al-Yamdiyyah. Na vdor ruskega letala, Rusi so kasneje dejali, da ni šlo za namerno potezo, sta odgovorila dva lovca F-16 iz vrst Turških letalskih sil, vendar se je do njunega prihoda suhoj že vrnil v Sirijo.

Šest ruskih lovcev Su-30 pregnalo štiri izraelska letala F-15

V petek, 2. Oktobra 2015, pa je 6 ruskih lovcev Suhoj Su-30 prestreglo 4 lovce F-15 Izraelskih letalskih sil, ki so se želeli infiltrirati v sirski zračni prostor ob obali Latakije (tako kot so to nekajkrat tedensko počeli v septembru 2015).

Izraelska vojaška letala, verjetno namenjena napasti položaje Sirske vojske, so letela v bojni formaciji. Presenečeni nad hitrim odzivom ruskih pilotov in verjetno tudi nepripravljenosti na zračni spopad (dogfight) z enim izmed najboljših ruskih večnamenskih lovcem Su-30 so izraelski piloti hitro obrnili proti jugu že nad Libanonom.

O navzočnosti sovražnikovih letal, štirih izraelskih lovcih F-15, je poročala tudi libanonska vojska, ki je zapisala, da so ob 23.13 uri v libijski zračni prostor vstopila 4 sovražna letala.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki