Slovenija zaključila prvo fazo posodobitve letalske baze Cerklje ob Krki

by Urednik

ZA PRVO FAZO PRENOVE ODŠTELI 72,5 MILIJONA EVROV

Slovenija je zaključila prvo fazo prenove letalske baze Cerklje ob Krki, je sporočilo slovensko obrambno ministrstvo na spletni strani slovenske vlade. Od naložbe v višini 72,5 milijona EUR je šlo iz državnih sredstev 31,5 milijona EUR, Natovih sredstev pa je bilo 41 milijonov EUR.

S prenovo letališča v Cerkljah ob Krki je Slovenska vojska začela leta 2009, v prvi fazi pa je bila podaljšana vzletno-pristajalna steza letalske baze in njeno opremljanje z novimi pripomočki in opremo za navigacijo. Poleg tega so bili zgrajeni nov in osvetljen helidrom, sistem osvetlitve letalske baze, nadzorni stolp, nove platforme za parkiranje letalnikov, skladišča, hangarji, nova stavba letalske eskadrilje, kompleks za skladiščenje goriva in nov gasilsko-reševalni objekt.

Druga faza posodobitve letalske baze Cerklje ob Krki naj bi se začela letos in bila zaključena najkasneje do leta 2028, vrednost pa je ocenjena na 33,2 milijona EUR (2,2 milijona EUR slovenskih sredstev in 31 milijonov EUR sredstev zveze NATO). V drugi fazi prenove bo izboljšan sistem za oskrbo z gorivom, povečana zmogljivost skladiščenja goriva izven letalske baze, zgradili ali izboljšali bodo vojaško-logistične zmogljivosti in vzpostavile ali razširili lokalno cesto  za dostavo goriva v Zasap – Črešnjice. S tem bodo  rešili vprašanje oskrbe in skladiščenja letalskega goriva in bi Slovenski Vojski (SV) zagotovili dodatne zmogljivosti za skladiščenje letalskega goriva, saj se edina, ki jih zdaj uporablja, nahajajo v koprskem pristanišču, približno 145 km (200 km po cesti) od letalske baze Cerklje ob Krki. Cerklje ob Krki so osrednje vojaško letališče SV in element logistične podpore Nata in OVSE – tudi za letalsko gorivo. Vrednost celotne prenove letalske baze, ko bo končana, bi znašala 105,7 milijona EUR.

Pripravil: Igor Božinovski, foto: SV

Povezani članki