Srbski pilot umrl v nesreči letala G-4 super galeb

by Urednik

STRMOGLAVLJENJE LETALA G-4 SUPER GALEB NA TRENAŽNEM POLETU

Testni pilot Vojske Srbije je umrl, drugi pa je bil ranjen v nesreči šolskega dvosedega reaktivca G-4 super galeb (s srbsko vojaško oznako N-62), ki se je zgodila 11.4.2018 ob 9.30 v bližini vasi Kovačica 40 km severovzhodno od Beograda.

V nesreči je umrl major Robert Kaloci (49). Poškodbe pa je utrpel, vendar je izven življenjske nevarnosti, major Aleksandar Matić, oba pripadnika Letalskega preizkuševalnega centra – VOC (del Tehničnega preizkuševalnega centra – TOC)  na letališču Batajnica.

Letalo G-4, ki se je ponesrečilo, je nosilo identifikacijsko oznako 23742, kar pove, da je bilo izdelano v letu 1990 in je bilo prenovljeno v vojaškem remontnem zavodu Moma Stanojlović (na Batajnici) leta 2012. Super galeb je vzletel na poslednji – rutinski trenažni – let z osrednjega srbskega vojaškega letališča Batajnica.

To je že tretji srbski G-4 super galeb, ponesrečen  po letu 2008. V prvi nesreči septembra 2008 v Batajnici je umrl pilot podpolkovnik Ištvan Kanas, drugi pa lani aprila, v nesreči približno 60 km jugozahodno od Beograda, nesreča pa je zahtevala življenji pilotov, podpolkovnika Nenada Čulibrka (49) in stotnika Dejana Pandurovića (39)

Dvosedo reaktivno letalo Soko G-4 super galeb so razvili v nekdanji Jugoslaviji, poganja ga Rolls-Roycev motor viper mk 632-46, v obdobju od 1978 do 1991 pa so izdelali skupaj 91 letal (85 za Jugoslavijo in 6 za Myanmar). Zadnji ponesrečeni G-4 je sodil v preostalo floto 20 srbskih super galebov, od katerih je operativnih v vsakem trenutku zgolj osem. Drugi uporabnik super galebov Myanmar še vedno uporablja 4 do 6 letal G-4. Je pa 5 letal v neletečem stanju prizemljenih, štirje v letalski bazi Mahovljani pri Banjaluki, zadnji pa v letalski bazi Golubovci pri črnogorski Podgorici.

Pripravil: Igor Božinovski, foto: Military forum

Povezani članki