Tu-160 blackjack najnevarnejše letalo na svetu…

by Urednik

… po ocenah revije Aviation Week & Space Technology

Nadzvočni strateški bombnikov Tu-160 blackjack – nosilec raket je najnevarnejše rusko vojaško letalo, piše avtor Piotr Butowski v reviji Aviation Week & Space Technology.

Avtor članka imenuje Tu-160 blackjack največje vojaško letalo na svetu. Glede na bojne lastnosti bombnika je navedeno, da bo po prihajajoči modernizaciji Tu-160 dobil raketo Kh-BD, verzijo s povečanim dosegom manevrirnih raket Kh-101/Kh-102, z oskrbo goriva v zraku pa bo imel Tu-160 še daljši dolet. 

Butowski navaja, da je trenutno v ruskih Letalskih in vesoljskih silah 17 bombnikov Tu-160, vendar je ministrstvo za obrambo sklenilo pogodbo o dobavi še ducata bombnikov do leta 2027. Besedilo ameriškega letalskega izvedenca, avtorja številnih strokovnih publikacij in člankov poudarja sodelovanje ruskih nosilcev raket v boju proti terorizmu v Siriji, pa tudi lete Tu-160 v Venezuelo in Južno Afriko.

Tu-160 je nadzvočni strateški bombnik  gibljivimi krili. Lahko nosi tako konvencionalno kot jedrsko orožje in je namenjen uničevanju najpomembnejših ciljev na oddaljenih geografskih območjih. Med posodobitvijo se je splošna učinkovitost letala znatno povečala, medtem ko se je doseg leta povečal za tisoč kilometrov.© Sputnik / Host photo agency / Vladimir Astapkovich

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

Povezani članki