V Afganistanu talibani napadli nemški konzulat

by Urednik

V NAPADU VSAJ ŠTIRJE MRTVI IN VEČ KOT 100 RANJENIH

V samomorilskem napadu na nemški konzulat v afganistanskem Mazar-i-Sharifu so (v četrtek 10. novembra 2016) umrli najmanj štirje, več kot sto pa je bilo ranjenih, večinoma civilisti. Ti podatki – edini dostopni – so zaenkrat še neuradni, sporočil pa jih je zdravnik iz Mazar-i- Sharifa, enega večjih afganistanskih mest.

Nekaj najhuje ranjenih v tem napadu na nemški konzulat v Afganistanu je še vedno v življenjski nevarnosti. Talibski uporniki v severnem delu Afganistana so hudo poškodovali konzulat, ko so si utirali pot proti poslopju, boji pa so potekali več ur. Prvo eksplozijo pred poslopjem nemškega konzulata je povzročil tovornjak – bomba, ki je eksplodiral tik pred zaščitno pregrado pred konzulatom, kar je streslo poslopje konzulata in razbilo stekla na oknih na poslopjih v vsej okolici. Po poročanju tiskovnega predstavnika islamističnih upornikov v Afganistanu, je nekaj dobro oboroženih talibanov vpadlo v poslopje nemškega konzulata takoj po eksploziji, ki je ‘’počistila’’pot pred njimi. Zatem naj bi se po poročanju lokalne policije v zid pred glavnim poslopjem konzulata zaletel še en avto, napolnjen z eksplozivom.

Poslopje so zatem zavarovali pripadniki Natovih in afganistanskih varnostnih sil tert evakuirali osebje konzulata. Ta operacija je trajala kar dolgo, saj je varnostnike skrbelo, da bi ne bil nastavljeno še kakšno razstrelivo, ki bi povzročilo novo eksplozijo. Prizorišče napada so potem ves čas iz zraka nadzirali helikopterji zavezništva.

Kot so po napadu izjavili talibani, je šlo za povračilni napad s katerim naj bi povrnili letalski napad iz začetka tega meseca v sosednji provinci Kunduz. Kot so zatrdili uporniki, so bombardiranje izvedla ameriška bojna letala in ubila 32 civilistov, med njimi so bili številni otroci. Ta napad je sprožil tudi zelo emotivne demonstracije v Kunduzu, med katerimi so demonstranti prikazovali iznakažena trupla mrtvih otrok, ki so jih naložili na tovornjake in peljali po ulicah mesta. Ameriške oblasti še raziskujejo okoliščine zračnega napada, kljub temu pa so uporniki napade naprtili prav ameriškim bojnim letalom. Letalski napad je sledil talibanskemu napadu na dva ameriška vojaka in tri pripadniki afganistanskih specialnih sil.

Nemška vlada je sklicala krizno sejo v Berlinu,da bi proučili informacije o napadu na njihov konzulat v Afganistanu. Nemčija ima v tej državi 983 vojakov v sklopu Natovih sil, večina je nameščenih v provinci Balkh, katere prestolnica je Mazar-i-Sharif.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

Povezani članki