Zadnji let britanskega letečega tankerja Lockheed KC-1 tristar

by Urednik

KRALJEVE LETALSKE SILE UPOKOJILE LETALA LOCKHEED KC-1 TRISTAR

Zadnji teden v marcu je leteči tanker/transporter Lockheed KC-1 (L-1011-500) tristar Britanskih kraljevih letalskih sil (Royal Air Forces – RAF) zadnjikrat oskrbel v zraku nad Severnim morjem bojni letali Eurofighter typhoon in Panavia tornado GR4.

Med to nalogo so letala v zraku v drugem letalu KC-1 spremljali novinarji in fotoreporterji ter snemalci. Zadnji operativni let KC-1 tristara ZD948 se je začel z vzletom v Brize Nortonu in sklenil v Oxfordshiru po treh desetletjih službovanja v 216. eskadrilji RAF. Britansko vojaško letalo KC-1 tristar je prirejena različica širokotrupnega potniškega letala L-1011-500. Službo je KC-1 sklenil po tem, ko je iz ZDA v Anglijo spremljal nekaj lovcev typhoon na preletu Atlantskega oceana.

Kot so poudarili na poslovilni slovesnosti ob “upokojitvi”, je KC-1 tri desetletja prevažal vojaško osebje po vsem svetu, prav tako pa oskrboval z gorivom v zraku druga letala.

Tristari so imeli ključno vlogo v britanskem “zračnem mostu” med otokom in Afganistanom, saj so opravili med državama skupaj 1642 poletov in v obe smeri prepeljali 215.000 potnikov.

Zadnja oskrba lovcev Eurofighter typhoon z gorivom - britanski tanker KC-1 tristar

Kraljeve letalske sile (RAF) so šest L-1011-500 (civilna oznaka letala proizvajalca Lockheed) kupile od letalske družbe British Airways in jih preuredile v transportno tankersko verzijo K1/KC1 (dela je opravil Marshall Aerospace), še tri pa so nabavili pri (nekdanjem) ameriškem prevozniku Pan Am. Eden od te trojice – ZE704 – je bil vodilni v floti  tristarov s skupaj 58.000 naletenimi urami od osemdesetih let, ko so ga uvedli v operativno rabo. Dva tristara – ZD949 in ZE706 – so “odpisali” že pred tem.

Potem ko je RAF že septembra lani  upokojil tankersko floto letal Vickers VC10, so edina letala za oskrbovanje z gorivom v zraku ostali sodobni tankerji Airbus A330 voyagers, ki so v 10. in 101. eskadrilji RAF in zdaj opravljajo tankersko/transportne naloge.

Pripravil: B. Knific, foto: Global Aviation Resource

Povezani članki